marți, 14 decembrie 2021

Înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice a început.


Instituțiile publice și unitățile administrativ teritoriale (UAT) care doresc participarea în cadrul Programului ”Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități” își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul AFM.

Solicitanții pot depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Solicitanții care au conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Eficiență Energetică în clădirile publice și în cadrul Programului Iluminat Public, rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități.

Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500 milioane lei.

Programul se adresează instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de municipiu, oraș, comună și județ, Municipiului București și subdiviziunilor municipiului București, instituțiilor publice/UAT-urilor localizate în stațiuni turistice de interes național și de interes local și zonelor metropolitane ale municipiilor reședință de județ/municipiului București care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin stimularea utilizării vehiculelor electrice.

”Din dorința de a adapta prevederile ghidului de finanțare la condițiile tehnice contemporane, ca parte a conduitei permanente a instituției noastre îndreptate în sensul îmbunătățirii actelor normative ce stau la baza liniilor de finanțare din portofoliu, am luat decizia promovării unui proiect de modificare a Ghidului aferent Programului de finanțare a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități. Modificarea se referă la caracteristicile tehnice ale punctelor de reîncărcare și este menită să relaxeze condițiile actuale, astfel încât solicitanții să poată opta pentru o gamă mai largă de soluții tehnice pe care să le adopte în cadrul proiectelor. Având în vedere că lansarea acestei linii de finanțare este mult așteptată, iar dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice completează pachetul de măsuri destinat promovării transportului verde la nivelul țării noastre, modificarea Ghidului de finanțare va fi realizată în regim de urgență, astfel încât documentațiile tehnice să poată fi corelate cu noile prevederi, în vederea depunerii lor în cadrul sesiunii lansate astăzi”, a declarat Lóránd-Árpád FÜLÖP, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Finanțarea în cadrul programului se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Suma maximă finanțată pentru instalarea unei stații de reîncărcare este de 190.000 lei, valoare ce reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Finanțarea se acordă pentru fiecare categorie de solicitant, după cum urmează:
  • instituție publică — maximum 800.000 lei;
  • UAT — municipiul București — maximum 8.000.000 lei;
  • subdiviziune a municipiului București — maximum 8.000.000 lei;
  • UAT — municipiu de rang I — maximum 4.000.000 lei;
  • UAT — municipiu de rang II — maximum 3.000.000 lei;
  • UAT — oraș — maximum 2.000.000 lei;
  • UAT — comună — maximum 1.000.000 lei;
  • UAT — județ — maximum 4.000.000 lei;
  • instituție publică/UAT — localizată în stațiuni turistice de interes național — maximum 3.000.000 lei;
  • instituție publică/UAT — localizată în stațiuni turistice de interes local — maximum 2.000.000 lei;
  • zonă metropolitană (definită sau constituită) a municipiilor reședință de județ/municipiului București — maximum 2.000.000 lei.
Înscrierile în aplicație se realizează în limita a 150% a bugetului alocat Programului.

Sursa: AFM

luni, 22 noiembrie 2021

Poți aplica la Rabla electrocasnice până joi, 25 noiembrie, ora 23:59.

Programul se va desfăşura în trei etape:
1. pentru maşini de spălat rufe/vase şi frigidere/congelatoare,
2. pentru televizoare, laptopuri şi tablete
3. pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Voucherele sunt nominale, neputând fi transmise de la o persoană la alta.

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, începând de vineri, 19 noiembrie, de la ora 10.00, persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică.

“Toţi cei interesaţi să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în prima ediţie de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, a declarat preşedintele AFM, Lóránd-Árpád Fulop.

După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, vor începe etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi.

Calendarul Rabla electrocasnice
Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (19 noiembrie, ora 10.00 - 25 noiembrie, ora 23.59);

Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (26 noiembrie, ora 10.00 - 2 decembrie, ora 23.59);

Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (3 decembrie, ora 10.00 - 9 decembrie, ora 23.59);

Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (10 decembrie, ora 10.00 – 16 decembrie, ora 23.59).

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Sumele aferente echipamentelor sunt:
  • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.
Pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia laptopurilor şi tabletelor vechi. Pentru maşinile de spălat vase şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program. Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase energetice pentru televizoare, și anume achiziţionarea televizoarelor având cel puţin noua clasă energetică G.

Listele cu beneficiarii aprobaţi vor fi publicate pe site-ul AFM, în secţiunea dedicată programului.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

luni, 18 octombrie 2021

Trecerea la ora de iarnă .. permite a ne afunda mai mult în așternuturi. 😍


Trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea din 30 spre 31 octombrie 2021.

Ziua de 31 octombrie va fi cea mai lungă din an și va avea 25 de ore.

Astfel că vom avea mai multe ore pentru a ne afunda în așternuturi.

Bucuria ține doar o zi. 😍

Totuși, a fost demonstrat științific faptul că această schimbare ne poate afecta organismul.

Teoretic ar fi trebuit ca 2021 să fie ultimul an în care țările din Europa trec la ora de iarnă. La această situație s-a ajuns după ce oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară din UE are opțiunea de a renunţa la schimbarea orei.

Din nefericire, din cauza pandemiei de coronavirus, directiva a rămas în aer, deși parlamentarii români elaboraseră o propunere legislativă pentru a renunța la ora de vară și a păstra numai ora de iarnă.

harnicuta.ro

Așadar, între 30 și 31 octombrie 2021, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră.

Prin urmare, ora 03:00 va deveni ora 02:00.

Schimbarea ne poate face să ne simțim mai obosiți și duce adesea la creșterea nivelului de stres. De asemenea, ea ne scade și vigilența. Ne vom trezi mai greu dimineața, fapt pentru care vom fi mai nervoși.

Din aceste motive, se recomandă să ne culcăm mai devreme și să ne trezim la aceeași oră. Doar așa putem păstra sincronizarea ceasului biologic.

Înainte de somn, este bine să ne creăm o anumită rutină.

Fie că e vorba despre cititul unei cărți, fie că este o baie fierbinte, dacă ești singur/ă.

Ori de un masaj de relaxare sau o ședință de yoga sau de stretching, dacă ai partenera/ul alături de tine.

harnicuta.ro

joi, 30 septembrie 2021

Citroen AMI a fost lansat pe piața din România.



Cu o istorie de peste 100 de ani și vehicule legendare nonconformiste Citroën pășește pe piața din România, prin importatorul oficial Trust Motors, cu cel mai inovator mijloc de mobilitate – Noul Citroën AMI.

AMI este un răspuns practic la noile așteptări în materie de mobilitate pe distanțe scurte: permite accesul facil în centrul orașelor, oferind mijloace de micro-mobilitate pentru toată lumea. Este o alternativă reală la scutere, biciclete, mopede și la transportul public, ce oferă noi stiluri de viață, orientate către universul digital.

AMI – 100% ëlectric nu are echivalent în peisajul mobilității. Citroën prezintă o experiență de mobilitate 100% electrică, născută din dorința de a face această mobilitate accesibilă pentru toți.

AMI 100% electric pe scurt:

OBIECT DE MOBILITATE NONCONFORMIST
100% ELECTRIC: zero emisii de CO2 în beneficiul tuturor și acces în centrul orașelor. Ușor de utilizat, AMI propune o rulare silențioasă cu o baterie care se încarcă în numai 3 ore de la o priză electrică standard și o autonomie de 75 Km

COMPACT ȘI AGIL: ultra-compact, cu o lungime de 2.41m și diametru al cercului de virare de 7.20m, AMI facilitează deplasările în oraș și manevrele de parcare

CONFORTABIL: mic la exterior, dar spațios la interior, AMI poate găzdui în deplin confort 2 pasageri care călătoresc unul lângă altul într-un habitaclu închis și încălzit, extrem de luminos, dar protejat pe dinafară.

PERSONALIZABIL ȘI IMPUNĂTOR: AMI este o prezență unică, cu un design original și structură simetrică. Modelul oferă posibilități extinse de personalizare grație celor 4 pachete de accesorii colorate.

MOBILITATE ÎN SERVICIUL TUTUROR
CONDINȚII DE UTILIZARE: poate fi condus de persoanele cu vârstă peste 16 ani cu permis de conducere B1

ACCESIBIL: utilizabil pe toate tipurile de drum, cu excepția autostrăzilor, având viteză maximă de 45 km/h

NOUĂ EXPERIENȚĂ A CLIENTULUI

EXPERIENȚĂ 100% ELECTRICĂ: Citroën AMI va fi disponibil începând cu anul 2022, pentru început exclusiv persoanelor juridice cu achiziție de minim 3 unități

CANALE DE DISTRIBUȚIE: AMI se comercializează în România de către Trust Motors – importatorul oficial Citroën și rețeaua de dealeri din toată țara.

Preț de achiziție: 4.990 €, TVA inclus (preț ce include tichetul Rabla Plus)


vineri, 27 august 2021

Instalează aplicația mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” și poți cumpăra bilete de tren direct de pe telefon.

CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren prin lansarea în data de 24 iunie 2021 a aplicației mobile “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online”.

Prin obiectivele propuse în cadrul Strategiei de Digitalizare a societății ne dorim să fim mai aproape de călătorii noștri, să extindem canalele de distribuție online, iar prin intermediul acestei aplicații cumpărarea biletelor să fie un proces accesibil.

Aplicația oferă o interfață intuitivă prin care utilizatorii au acces rapid la achiziționarea biletelor standard, dus-întors, dar și selectarea paturilor pentru vagoanele de dormit sau tip cușetă, adăugarea biletelor pentru animale de companie sau de bicicletă. Proiectul este orientat către clienți și vine în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor acestora.

Pentru început, aplicația va fi disponibilă pe dispozitivele cu sistem de operare Android (minim Android 5.1).

Instalarea aplicației mobile ”CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” se poate face prin accesarea următorului link (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Infofer.ImtMobile) sau prin căutare în Magazin Play (Ex: „bilete CFR online”).

Aplicația este disponibilă în testare deschisă pentru o perioadă de 30 de zile și va fi îmbunătățită în funcție de recomandările clienților.

Pentru o achiziționare ușoară și rapidă a biletelor de tren, aplicația mobilă ”CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” oferă următoarele funcționalități:
  • Confirmarea email-ului direct în aplicație – deschiderea unui email din care se va accesa direct aplicaţia pentru confirmarea înregistrării sau resetarea parolei;
  • Autentificarea pe o perioadă nedeterminată, chiar și după actualizări ale aplicației. De asemenea, listarea biletelor nu mai presupune căutarea după o dată de început și una de final, ci sunt afișate ultimele 50 de comenzi descrescător;
  • Achiziționarea de bilete standard sau de bilete dus-întors, pentru toate categoriile de pasageri disponibile online. Astfel, utilizatorii aplicației pot realiza selecții ale paturilor, adăuga bilete pentru animale de companie sau de bicicletă, pot prelua/salva datele călătorilor din/în preferințe, pot vedea plecările și sosirile din stații;
  • Oferă link-uri rapide pentru funcțiile care sunt disponibile doar în varianta web pentru biletele deja achiziționate (modificarea călătoriei, renunțarea la călătorie sau emiterea de facturi);
  • Autentificarea automată în aplicația web la accesarea funcțiilor Modifică biletul, Renunțare la călătorie, Factură bilet din aplicația mobilă;
  • Notificări în aplicație în legătură cu biletul achiziționat și informații utile în ziua plecării trenului referitoare la începerea călătoriei (Ex: cu 1 oră înainte de plecarea trenului, călătorul primește mesaj că are cumpărat un bilet la trenul X cu plecare din stația Y);
  • Permite accesul la călătoriile curente – prin prezentarea în pagina „Rute + cumpără” de informații rapide privind plecarea și sosirea, cât și vagonul și locurile unde utilizatorul are biletul. La pagina “Trenul meu” sunt afișate următoarele trenuri cu care se va călători și data de călătorie asociată.
  • Sugerează, în baza istoricului de bilete cumpărate, locațiile de plecare /sosire pentru următoarea călătorie a utilizatorului;
  • Prezintă în pagina comenzii, prin intermediul unui buton direct, schița vagonului în care se află locurile înscrise pe bilet, fără a mai fi necesar a se căuta vagonul în cadrul listei compunerii de la pagina „Trenul meu”;
  • Funcționalitate offline – odată încărcată lista comenzilor și vizualizat PDF-ul biletului, aceste operațiuni pot fi făcute și fără conexiune la internet, spre exemplu la prezentarea în tren către conductor într-o zonă fără semnal.

INFO UTILE
Informații actualizate despre circulația trenurilor sunt disponibile utilizând:
🚅 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
🚅 numerele de telefon de la gările CFR publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/
🚅 aplicația TRENUL MEU (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), introduceţi numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Obtineţi informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
🚅 pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web http://cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/4023-camere-web-2 din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Cluj Napoca, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
🚅 pe site-ul pe www.cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern.
🚅 întrebând personalul nostru din staţii.

sâmbătă, 14 august 2021

Vodafone lansează o platformă pentru cei care îşi caută un job, cu acces la cursuri Udemy şi consultanţi de la platforma locală eJobs.



Vodafone România lansează un pachet de soluții de sprijin adresate persoanelor aflate în căutarea unui job, cuprinzând orientare și ghidare în carieră, cursuri de specializare și recalificare, acces la servicii medicale în sistemul privat, dar și o ofertă comercială.

Totodată, 10 dintre utilizatorii platformei de joburi eJobs, selectați prin concurs, vor beneficia de promovarea CV-urilor lor pe rețeaua de socializare Facebook pentru a ajunge mai rapid în atenția angajatorilor.

Pachetul cuprinde:
1. Orientare și ghidare profesională
Platforma Vodafone Future Jobs Finder le dă posibilitatea utilizatorilor de toate vârstele, indiferent de nivelul de experiență sau de domeniu, să descopere ce job-uri din tehnologie sau din domeniul digital le sunt potrivite și să își construiască un CV. Persoanele care nu au experiență în domeniul tehnologic, vor fi ajutate de Future Jobs Finder să își identifice aptitudinile și competențele transferabile și să descopere profesii în tehnologie și cursuri adaptate nevoilor lor: jobseekers.connected

În același timp, cei care nu au experiența necesară pentru a-și face un CV sau pentru a aplica pentru un job pe platformele online, pot apela la un consultant eJobs, printr-un apel la 021.9124 (tarif normal, program: luni-vineri, 09:00-17:00, cu excepția sărbătorilor legale).

2. Dezvoltare de competențe noi
Vodafone a extins parteneriatul exclusiv cu platforma globală de cursuri online Udemy, anunțat inițial în 2020, furnizând acces celor aflați în căutare de job la peste 650 de cursuri de dezvoltare personală, a carierei, productivitate, abilități profesionale și de tehnologie.

3. Promovarea CV-urilor eJobs în social media
10 dintre utilizatorii platformei eJobs care au un CV completat, aplică la orice job până pe 31 august 2021 și se înscriu în concurs aici, vor beneficia de promovarea CV-urilor pe Facebook, bugetul alocat fiecărui câștigător fiind de 1.000 de euro.

4. Ofertă la servicii prepay
Vodafone le pune la dispoziția celor aflați în căutarea unui job o ofertă la cartela prepaid, prin care utilizatorii vor avea toate beneficiile cartelei de 6 euro, la un cost de 4 euro.

5. Clienții Vodafone vor beneficia de două luni de gratuitate, urmate de o reducere de 10% la orice abonament de servicii medicale pentru adulți și copii, furnizate de rețeaua medicală Regina Maria, prin programul de loialitate Vodafone Club, disponibil în aplicația My Vodafone.

sâmbătă, 31 iulie 2021

1 calatorie Metrorex = 5 deseuri (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu)


Metrorex incurajeaza reciclarea!

Astfel ca Metrorex, in parteneriat cu Eco Synergy si Rematholding, lanseaza “PET=BILET”, campania premiera ce are ca scop atat incurajarea colectarii si reciclarii deseurilor, cat si cresterea interesului cetatenilor pentru calatoria cu metroul – transport ecologic, nepoluant.

Metrorex incurajeaza programele ce au ca scop protectia mediului, aliniindu-se astfel politicilor nationale si internationale ecologiste.


Prin aceasta campanie se doreste sensibilizarea opiniei publice si cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator.

Cei dornici sa participe sunt asteptati in perioada 2 – 20 august 2021 in statiile de metrou Dimitrie Leonida si Pipera (intrarea principala) la standul partenerilor nostri.

Calatorii vor oferi 5 deseuri (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu), iar in schimb vor primi o cartela de metrou cu o calatorie.

Stefan Paraschiv, director general Metrorex: „Astfel de campanii sunt necesare pentru schimbarea comportamentului cetatenilor cu privire la pastrarea mediului inconjurator curat si nepoluat, dar si pentru promovarea beneficiilor utilizarii transportului subteran ca mijloc de transport ecologic. Astfel ca, prin aceste tipuri de actiuni, societatea noastra doreste sa se implice activ in formarea unor comportamente responsabile din punct de vedere ecologic”.

Sursa: Metrorex

marți, 13 iulie 2021

Societatea de Transport București și Metrorex își armonizează oferta comercială de la 1 august.


În urma unei analize privind flexibilitatea tarifară pentru transportul public din Capitală, de la 1 august, STB și Metrorex își armonizează oferta comercială, ca un prim pas spre integrarea transportului în comun din București și zona metropolitană.

Acum biletele comune oferă acces pentru 90 minute în rețeaua supraterană, împreună cu un acces la rețeaua de metrou. Prețul biletelor se aliniază astfel:

● O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.

● Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

● Un abonament STB SA de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.

● Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi valabile chiar 24 / 72 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.

● Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun.

● Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).

● Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.

Armonizarea tarifelor la transportul în comun din București implică o aliniere tarifară a operatorilor de transport.

Menționăm că, în cazul STB, aceasta este prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014.

Totodată, potrivit estimărilor, încasările suplimentare generate de această măsură se vor reflecta direct în condițiile de călătorie - prin investițiile pe care cele două companii le vor putea efectua.

Societatea de Transport București îi încurajează pe bucureșteni să opteze pentru transportul public terestru și cu metroul. La fel ca în toate capitalele europene, transportul public în comun reprezintă o soluție pentru fluidizarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto.

Sursa: STB SA



Trenurile spre/dinspre Aeroport vor avea oprire şi în Parc Mogoșoaia. Din 15 iulie.


Pentru a răspunde nevoilor de trafic pe ruta București Nord – Mogoșoaia – Aeroport Henri Coandă și pentru a oferi totodată accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători, începând din data de 15 iulie 2021, toate trenurile CFR Călători care circulă în intervalul orar 06:00-23:00 spre/ dinspre Aeroportul Henri Coandă vor avea oprire și în punctul de oprire Parc Mogoșoaia.

Trenurile circulă în regim de mers cadenţat, la intervale orare egale, oferind astfel pasagerilor mai multă mobilitate şi un program previzibil al orelor de plecare/ sosire.

Călătoria cu trenul în zona metropolitană a Capitalei spre/dinspre Parc Mogoșoaia reprezintă o alternativă verde de transport mai accesibilă din punct de vedere al costurilor și mai rapidă pentru pasageri, fie în scopuri de business sau navetă, fie recreaționale.

Durata unei călătorii cu trenurile de Aeroport pe distanţa București Nord – Parc Mogoșoaia este 11 minute, iar prețul biletului este de 4 lei.

Mersul trenurilor CFRCălători spre/dinspre Parc Mogoșoaia și biletele de tren pentru noua oprire vor fi disponibile începând cu data de 15 iulie 2021 și vor putea fi accesate pe www.cfrcalatori.ro de la aceeași dată.

Vă așteptăm la bordul trenurilor CFR Călători!



Biletele de tren se pot cumpăra:
  • ONLINE, de pe site-ul www.cfrcalatori.ro;
  • din aplicaţia mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online”
  • de la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj CFR Călători cu emitere electronică a legitimațiilor de călătorie;
  • de la automatele de vânzare bilete aparţinând CFR Călători.
Informații actualizate despre circulația trenurilor sunt disponibile la:
Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei .

duminică, 4 iulie 2021

Directiva UE privind plasticul (betisoarele de urechi, farfuriile din plastic si paiele) a intrat in vigoare sambata, 3 iulie 2021.


Directiva UE 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptata in urma cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusa in legislatia nationala.

Probabil, acest fapt va genera un risc de penalitati si de infringement din partea Comisiei Europene (CE).

Datele CE arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor, 70% dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene fiind produse din plastic.

Aceasta directiva prevede zece categorii de produse:
  1. betigase de urechi,
  2. farfurii si tacamuri de unica folosinta,
  3. baloane si bete pentru acestea,
  4. ambalaje de mancare,
  5. pahare din plastic pentru bauturi,
  6. alte ambalaje folosite pentru bauturi,
  7. filtre de tigari,
  8. pungi de plastic,
  9. ambalaje din plastic,
  10. servetele umede si alte produse de igiena din plastic.
Documentul forului european prevede si faptul ca, in conformitate cu politica UE privind deseurile, statele membre trebuie sa ia masuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unica folosinta pentru care nu exista nicio alternativa (cani de baut, inclusiv huse si capace, si recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar si sa monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum si masurile luate si raporteaza progresele inregistrate catre Comisia Europeana.

In plus, Directiva impune o reducere cantitativa ambitioasa si sustinuta a consumului acestor produse pana in anul 2026, comparativ cu valoarea de referinta din 2022. Astfel, pe lista cerintelor de colectare separata si de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileste o tinta de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic pana in 2029 (cu o tinta provizorie de 77%, pana in 2025). Aceste sticle ar trebui sa contina cel putin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor pana in 2025 (pentru sticlele PET), respectiv 30% pana in 2030 (pentru toate sticlele).

"Anumite produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata trebuie sa poarte un marcaj vizibil, clar lizibil si indelebil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul in sine: articole sanitare; servetele umede; produse din tutun cu filtre; pahare de baut. Aceste etichete ar trebui sa informeze consumatorii despre: optiuni adecvate de gestionare a deseurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deseurilor trebuie evitata pentru produs si prezenta materialelor plastice in produs, precum si despre impactul negativ asupra mediului al eliminarii acestora", se mentioneaza in Directiva europeana.

Actul normativ trebuia transpus in legislatia tarilor UE pana la 3 iulie 2021, iar restrictiile de piata si marcarea regulilor de produs se aplica incepand cu aceasta data, in timp ce cerintele de proiectare a produselor pentru sticle se aplica de la 3 iulie 2024. Masurile de responsabilitate extinsa ale producatorului intra in vigoare din 31 decembrie 2024.

La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Europeana a publicat orientari referitoare la normele Uniunii Europene privind produsele din plastic de unica folosinta si a adoptat o decizie de punere in aplicare privind monitorizarea si raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piata si a deseurilor de echipamente de pescuit colectate.

sâmbătă, 26 iunie 2021

Noul serviciu online al Telekom Romania dezvăluie locația tehnicienilor în timp real.

Telekom Romania anunță, în parteneriat cu Oracle, o premieră importantă pentru piața de telecomunicații din România.

Clienții Telekom Romania care așteaptă vizita unui tehnician de teren vor putea vedea, în aplicația de management a contului MyAccount locația acestuia în timp real, cu ora estimată a sosirii și alte detalii relevante. Astfel, întreaga experiență a clienților ajunge la un nou nivel de referință prin introducerea unei transparențe fără precedent în acest domeniu de servicii.

„Este un mare pas înainte, atât din punct de vedere tehnologic, cât și cultural, demonstrând avansul pe care Telekom Romania îl are față de restul pieței de telecomunicații, dar și capacitatea companiei de a inova și implementa servicii noi pentru clienții săi. Așa cum vedeți localizarea unui taxi în timp ce îl așteptați, în același mod orice client Telekom Romania va putea urmări acum traseul pe care îl are un tehnician, precum și ora estimată a sosirii la locul intervenției”, a declarat Andrei Popovici, Director Executiv Vânzări Locale și Operațiuni în cadrul Telekom Romania.

Prin intermediul acestui serviciu, clienții au posibilitatea de a vedea unde se află tehnicianul, pentru a evita astfel pierderea determinată de timpul cu așteptarea, iar Telekom poate aloca de fiecare dată, în mod optim, persoana potrivită pentru serviciul de teren, folosind cel mai rapid motor de planificare optimizată disponibil. În plus, compania poate monitoriza cât de eficient ajung la și de la programările planificate, păstrând în același timp clientul informat despre progres până la sosirea la fața locului.

Serviciul este dezvoltat în parteneriat cu Oracle. Oracle Field Service Cloud este o soluție de comunicații pentru clienți și servicii de teren bazate pe cloud. Aceasta colectează date de pe teren și învață în timp real să prezică exact evenimentele viitoare, reducând costurile organizaționale și sporind eficiența.

Telekom Romania le oferă astfel clienților un instrument pentru a înțelege pe deplin starea serviciilor lor, prin posibilitatea de a vizualiza în timp real, de pe orice browser web, informațiile despre rezervări. Totodată, clienții au posibilitatea de a oferi feedback instantaneu cu evaluări și comentarii, direct din aplicația MyAccount.

„Din dorința de a le oferi clienților noștri cele mai moderne și ușoare experiențe, echipa Service Delivery și Assurance a contribuit la dezvoltarea și implementarea de noi facilități în aplicația mobilă MyAccount. Dacă putem reprograma livrarea unui pachet online, am putea reprograma vizita echipei tehnice folosind aplicația mobilă interfațată cu aplicația Oracle”, a explicat Laura Marinescu, Service Delivery and Assurance Director în cadrul Telekom România.

Serviciul Unde mi-e tehnicianul poate fi accesat din aplicația de gestionare a contului MyAccount Telekom, secțiunea Asistență/Deranjamente.

Sursa: Comunicate de presa Telekom Romania

marți, 22 iunie 2021

5 bănci vor distribui ajutoarele HoReCa.


Privind analiza și selecția ofertelor de parteneriat ale instituțiilor de credit interesate în vederea implementării schemei de ajutor de stat prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 224 din 2020 privind unele măsuri prntru acordarea de sprijin financiar pentru îndeplinirea din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID -19, cu modificările și completările ulterioare

În urma procesului de analiză și selecție a ofertelor primite de la instituțiile de credit comisia din cadrul MINISTERULUI ECONOMIEI, ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI a constatat următoarele:
  • Au fost înregistrate în total 11 oferte de parteneriat de la instituții de credit.
  • Din totalul de 11 oferte, 4 dintre acestea nu îndeplinesc criteriul: “să aibă cel puţin câte o sucursală în fiecare judeţ” iar în cadrul unei oferte nu a fost specificată îndeplinirea acestui criteriu, astfel încât cele 5 instituții vor primi decizie de respingere.
  • 3 dintre cele 11 oferte primite nu îndeplinesc si criteriul „să prezinte MEAT oferta de colaborare până la data de 16.06.2021 ora 17.00, prin email pe adresa dgas@economie.gov.ro, semnată electronic”.
Având în vedere cele menţionate mai sus, se admit 5 (cinci) oferte de parteneriat, acestea îndeplinind cerinţele și criteriile specifice de implementare a programului:
  • CEC BANK SA;
  • BRD GROUPE SOCIETE GENERALE SA;
  • BANCA ROMÂNEASCĂ SA;
  • BANCA TRANSILVANIA SA;
  • BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ SA.
Cine poate primi bani
Prin cadrul schemelor de ajutor de stat pentru industria ospitalității, sunt eligibile pentru primirea finanțării următoarele coduri CAEN:
7911 Activități ale agențiilor turistice;
7912 Activități ale tur operatorilor;
7990 Alte servicii de rezervare și asistență turistică; inclusiv ghizii de turism care desfășoară activități conform acestui cod CAEN.
5510 Hotel și alte facilități de cazare;
5520 Facilități de cazare pentru vacanțe;
5530 Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
5590 Alte servicii de cazare;
5610 Restaurante;
5621 Activități de alimentație pentru evenimente;
5629 Alte activități de alimentație;
5630 Baruri și alte activități de servire a băuturii;
8230 Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor.

duminică, 16 mai 2021

Primul autobuz electric românesc este din Baia Mare ..

și se numește ATP Bus e-UpCity, fiind lansat de către ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane.

Cu o activitate de peste 25 de ani în domeniul auto, ATP Group și-a dezvoltat începând cu 2019 segmentul producție auto. Astfel a luat naștere o noua marcă auto: ATP Trucks, prin care s-au asamblat până în prezent basculanta și betoniera Truston, 100% la Baia Mare. Acum se adaugă ATP Bus cu e-UpCity.


ATP Bus a furnizat un autobuz electric modern, adaptat cerințelor locale, cu profil ECO (ECOlogic & ECOnomic), cu omologare europeană. e-UpCity 100% electric răspunde nevoilor urbane de înlocuire a autobuzelor vechi și poluante, dar și solicitărilor de optimizare a costurilor. Este o soluție alternativă și competitivă în procesul de modernizare a transportului public urban.

Primul prototip ATP Bus e-UpCity are în total 83 de locuri, o lungime de 12,18 m.

În varianta de configurație specială, omologarea îi permite 95 de locuri.

Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.

Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați: cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL – gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto.

Cu referire la axe menționăm producătorul german ZF Friedrichshafen AG consacrat pe piața de profil, respectiv pe cei de la DANA GK Drive System.

Motorul electric al autobuzului e-UpCity este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat de DANA Prestolite.

Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.


Distribuţia ATP Bus UpCity se va realiza prin ATP Motors, dealer-ul auto al Grupului.

sâmbătă, 15 mai 2021

Complexul Olimpic de Natație din România (Otopeni) a fost inaugurat ieri.


Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a fost prezent astăzi la inaugurarea Complexului Olimpic de Natație Otopeni, un proiect de anvergură finanțat cu aproape 165 milioane de lei de Minister. Beneficiarul investiției este unitatea administrativ-teritorială Otopeni.

”Cu bucurie am anunțat astăzi inaugurarea Complexului Olimpic de Natație Otopeni. La începutul mandatului meu am vizitat lucrările acestei investiții importante și am promis atunci că, împreună cu administrația orașului, vom găsi soluția pentru a putea preda și inaugura complexul. După un blocaj de mai mulți ani, complexul sportiv poate fi în sfârșit deschis. Am încredere că, atâta timp cât și campania de vaccinare se va desfășura în continuare în ritmul de până acum, vor fi reluate antrenamentele și concursurile în regim normal”, a spus Cseke Attila.

Complexul Olimpic de Natație are șase bazine, dintre care un bazin olimpic de înot, unul de sărituri, unul de antrenament și trei de inițiere și recuperare, iar cele din urmă vor putea fi folosite de public atunci când nu sunt folosite pentru antrenament.

Obiectivul sportiv va putea găzdui competiții naționale și internaționale, capacitatea complexului fiind de 2.797 de locuri pentru spectatori, iar dotările prevăd vestiare pentru sportivi, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, săli de conferințe și transmisii sportive, o sală de antrenament cu o înălțime de 6 metri pentru sportivii de la sărituri.

Cseke Attila a anunțat: ”Este un prilej de bucurie pentru mine să vă spun că Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, în anii 2022 și 2023, planifică să organizeze aici Campionatele Europene de înot și sărituri, atât pentru juniori, cât și pentru seniori”.

Sursa: MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

marți, 4 mai 2021

Cea mai ieftină mașină electrică din România prin Rabla Plus 2021 ..

costă 3.900 de euro (19.000 de lei), denumită X-CAR2, fiind autoturismul electric cu două locuri al companiei Evolio.

Mașina este încadrată la categoria L6e, cvadriciclu electric, și se poate conduce de la 16 ani cu categoria B1.

Este o mașinuță electrică cu două locuri, ideală pentru transportul urban, cu dimensiuni și greutate reduse.

Autonomia sa este de 100-120 Km și atinge o viteză maximă de 45Km/h grație unui motor cu o putere de 5 kw.

Încărcarea se poate face la prize standard de 220-230V.

Caracteristici X-CAR2:
  • Propulsie: 100% Electric
  • Acumulator: Plumb-acid, 150 Ah, 5x12V
  • Timp Incarcare: 7-8 H
  • Motor Putere: 4KW, 60V
  • Cutie Viteze: Automata
  • Tip Habitaclu: Inchis/ protejat de intemperii
  • Aer Conditionat: Da
  • Portbagaj: Da
  • Controler: Toyota 80L330-330A
  • Incarcator: On-board charger 60V/25A
  • Numar De Locuri: 2
  • Autonomie: 120 km
  • Viteza Maxima: 40-45 km/h
  • Raza De Intoarcere Minima: 4.5m
  • Distanta Maxima De Franare: <6m
  • Dimensiuni: 2180*1380*1675 mm
  • Garda La Sol: 145 mm
  • Roti – 4 x Roti 13 inch - Cauciucuri 155/65 R13
Facilitati: Computer de bord, vitezometru, incarcare la priza standard 220-230V, emisii noxe zero, zgomot redus, dimensiuni reduse-pretabil pentru acces pe zone pietonale.

Posibilitate de instalare:
  • lumini semnalizare tip girofar,
  • GPS tracking
  • Digital Video Recorder Camera
Durata de livrare X-CAR2: 5 ZILE dupa aprobarea finantarii Rabla Plus

Actualizare la Programul RABLA, de astăzi, cu bonusuri și bani mai mulți pentru mașinile electrice/hibrid.

vineri, 9 aprilie 2021

Noile cărți de identitate electronice, disponibile din august.


Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în April 5 at 11:42 AM, a precizar pe pagina sa de Facebook:

Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar.

Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”.

Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.

Romania, go digital!


În cadrul emisiunii de la Digi24 cu Cosmin Prelipceanu, ministrul a explicat că trecerea de la actualele cărţi de identitate la cardurile electronice este posibil să dureze “câţiva ani” până când ”buletinele” din prezent vor fi complet înlocuite de cele noi, electronice.

Un „cloud guvernamental” cu datele cetățenilor deținute de instituțiile statului va fi creat, iar fiecare dintre acestea va avea acces pentru obținerea de informații. Aici se vor regăsi și datele de identitate ale românilor, a anunțat Ciprian Teleman.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării mai susține că acest cloud va găzdui date din domenii precum justiţie, muncă, sănătate, afaceri interne sau afaceri externe, iar administraţiile financiare, secţiile de poliţie sau alte structuri ale instituţiilor publice pot interoga date în această bază informativă.

În cloud-ul guvernamental vor fi introduse datele deţinătorilor de cărţi de identitate clasice şi electronice.

Indiferent dacă un cetăţean român va avea carte de identitate clasică sau document de identitate electronic, datele sale vor fi în acea mare bază de date.

Oamenii nu vor putea refuza introducerea datelor personale în acest aşa-numitul cloud, pentru că “e evidenţa populaţiei”.


luni, 29 martie 2021

Programul RABLA. MAJORATE prima de casare și ecobonusul pentru mașinile hibrid și GPL.


Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat recent noile condiții pentru programul RABLA care ar urma să înceapă din aprilie: primele de casare se majorează de la 6.500 de lei la 7.500 de lei și crește valoarea ecobonusului pentru achiziția de mașini hibrid și GPL.

„Anul acesta vom modifica prima de casare din program și o să o majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o mașină înmatriculată, se casează mașina, se radiază mașina și astfel se scot din circulație mașinile vechi, poluatoare și sunt cumpărate mașini noi. Tot în cadrul programului RABLA clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare și vin în sprijinul acelor achziții prin care se cumpără mașini hibrid. Ecobonsul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Putem ajunge la o sumă maximă care poate fi primită de o persoană fizică de 2.250 de euro dacă se cumulează prima de casare cu ecobonusul.”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos susține că va fi majorat și bugetul total al programului RABLA pentru a fi achiziționate mai multe mașini noi.

„Am avut mai mult discuții. De ani de zile această primă de casare și ecobonusurile nu au fost majorate. Pe piață există o presiune din cauza supraprețului autoturismelor. Vom majora bugetul alocat acestui program de la 405 milioane la 440 de milioane de lei. Este o majorare de aproape 10% prin care asigurăm acoperirea acestor majorări și putem de asemenea să ajungem la un număr mai mare de autoturisme noi finanțate”, spune ministrul.

În ceea ce privește programul RABLA Plus, pentru achiziția de mașini full electric sau plug-in, condițiile rămân aceleași ca în anii anteriori, însă crește bugetul acestui program.

„RABLA Plus este un program care a funcționat foarte bine. Un program unde se epuizează an de an suma alocată și sunt solicitate peste 3.000 de mașini. Anul acesta avem cel mai mare buget pe care îl propunem. Dublăm bugetul de anul trecut, ajungem la aproape 400 de milioane de lei. Am văzut care este reacția cetățenilor când apare o nouă mașină electrică pe piață. Vrem cât mai multe mașini electrice care să circule pe șoșelele României. Păstrăm neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru mașinile full electric și 4.500 de euro pentru mașini hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Condițiile rămân neschimbate”, a declarat Tanczos Barna.

În momentul de față în România sunt 1% mașini electrice, mai spune ministrul.

Actualizare la https://sport-auto-moto-velo-ro.blogspot.com/2021/03/preturile-spring-electric-by-dacia.html

duminică, 21 martie 2021

AliasPay, noua solutie pentru a trimite/primi bani prin telefon intre Banca Transilvania si Cec Bank.

Clientii Bancii Transilvania au o alternativa in plus pentru a transfera bani prin telefon, AliasPay, care poate fi accesata din aplicatia BT Pay.

Transferurile de bani intre conturi deschise la banci diferite pot fi realizate folosind numarul de mobil al beneficiarului, in locul IBAN-ului.

In prezent, solutia poate fi folosita de clientii BT si CEC Bank.

Serviciul se va extinde pe masura cresterii numarului de banci care includ in oferta AliasPay.

Transferul se bazeaza pe definirea unui Alias, adica asocierea IBAN cont bancar - numar de telefon mobil.

Definirea Alias se realizeaza din BT Pay/Profil.

Banca Transilvania ofera 3 solutii de transfer de bani prin BT Pay :
  • Transfer instant si gratuit folosind numarul de telefon din Contacte (catre un alt utilizator de BT Pay)
  • Transfer prin IBAN (catre un alt client BT sau al unei alte banci/unui FinTech), instant intrabancar si catre 4 banci sau in regim de compensare catre toate bancile
  • Transfer folosind AliasPay, si anume numarul de telefon in locul IBAN-ului (deocamdata, catre clientii CEC Bank)
Serviciul, dezvoltat de Transfond, a fost lansat in cadrul Forumului Serviciilor Financiare Digitale si este o premiera pe piata romaneasca.

Sistemul central AliasPay este disponibil 24/7/365.

Important
Pentru a deveni beneficiar al unor plăți prin AliasPay, orice client al unei bănci participante trebuie să își activeze mai întâi acest serviciu. Prin abonarea la AliasPay, datele alias-ului se transmit către TRANSFOND, astfel încât din acel moment clientul va putea primi sume în cont simplu, pe baza numărului său de telefon utilizat pentru inițierea plății de către orice client al unei bănci participante.

Actualizare la BT Pay.

luni, 1 martie 2021

Prima fermă regenerativă s-a deschis în România.

Se numește Sol și Suflet, fiind inaugurată de Institutul de Cercetare în Permacultură din România şi retailerul german Kaufland la Vlădeni, judeţul Dâmbovița.

Ferma regenerativă este acea fermă care are drept scop diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului în sol, în timp ce oferă produse sănătoase și susține dezvoltarea unui viitor sustenabil.

Concret, agricultura regenerativă schimbă paradigma producției de hrană și propune soluții cu impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic și social:
  • acordă o atenție sporită sănătății și fertilității solului,
  • susține diversitatea speciilor,
  • îmbunătățește calitatea vieții fermierilor,
  • asigură bunăstarea animalelor.
La Vlădeni vor fi cultivate legume și fructe în sistem regenerativ organic, prin aplicarea unor proceduri de sechestrare a carbonului atmosferic în sol.

În același timp, ferma va funcționa ca un centru educațional pentru antreprenorii care vor să practice acest tip de agricultură.

Scopul este ca specialiștii de acolo să cerceteze și să dezvolte modelul de producție regenerativ, oferind totodată programe de educație și formare profesională pentru fermierii aflați la început de drum, care vor să adopte acest tip de agricultură.

Astfel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri și ateliere practice.

Cei interesați se pot înscrie pe website-ul fermei care va găzdui Librăria de Resurse, o colecție de materiale educative video despre agricultura regenerativă, distribuit Open-Source.


Mai multe detalii pe Green Report.

luni, 22 februarie 2021

Noutăți Revolut, valabile din 23 aprilie 2021.

Următoarele modificări vor intra în vigoare la 23 aprilie 2021:

Retrageri de la ATM
Plan standard
· Limita lunară gratuită este de 800 lei. Odată ce ați atins-o, veți începe să plătiți o taxă.
· Introducem, de asemenea, o limită de cinci retrageri de bancomate. Odată ce ați atins acest lucru, veți începe și să plătiți o taxă.
· Ambele limite se aplică independent. Veți începe să plătiți o taxă imediat ce atingeți una, chiar dacă nu o atingeți pe cealaltă.
· Taxa este încă de 2%, dar adăugă o taxă minimă de 5 lei. Aceasta înseamnă că veți plăti cea mai mare valoare de 5 lei sau 2% din retragere.

Plan Plus, Premium sau Metal
Limitele gratuite de retragere de bancomate pentru clienții Plus, Premium și Metal vor rămâne aceleași și nu limitează numărul de retrageri pe care le puteți face fără taxe în cadrul acestor planuri.
Taxele pentru retragerile ATM peste aceste limite vor rămâne aceleași, la 2%, dar introduc și o taxă minimă de 5 lei per retragere.

Transferuri internaționale de bani
Cele mai populare tipuri de plată, utilizate de peste 90% dintre clienți, vor rămâne fără taxe. Acestea includ:
· Transferuri bancare locale gratuite în moneda dvs. de origine
· Transferuri locale și internaționale gratuite în euro către orice țară din cadrul SEPA (care include țările UE / SEE, Marea Britanie, Elveția)
· Transferuri gratuite către alți clienți Revolut (peer-to-peer) din orice țară din lume

Următoarele modificări ale taxelor vor afecta numai clienții care trimit bani în afara zonei SEPA (care include țările UE / SEE și Marea Britanie, Elveția) sau dacă efectuați un transfer transfrontalier într-o altă monedă decât euro.

În prezent, Revolut oferă două tipuri de transfer internațional: transferuri „transfrontaliere” și plăți „SWIFT”. Fiecare are două certificate separate:
· Clienții Standard și Plus primesc un transfer transfrontalier gratuit pe lună, apoi plătesc 2,5 lei pe transfer. Transferurile SWIFT costă fie 15 lei, fie 25 lei, în funcție de monedă.
· Clienții Premium și Metal nu plătesc taxe pentru transferuri transfrontaliere și primesc un transfer SWIFT gratuit pe lună, apoi plătesc 15 lei sau 25 lei, în funcție de monedă.

Ce se schimbă
Combină transferurile „transfrontaliere” și „SWIFT” într-o categorie simplă și transparentă numită „plăți internaționale”.

Taxele de transfer internațional vor varia între 1,5 lei și 25 lei, în funcție de cât transferați și de unde. 

Clienții Premium și Metal vor beneficia în continuare de o plată gratuită.

· Standard și Plus. Fără alocație gratuită. Aceste planuri sunt cele mai potrivite pentru cei care trimit doar ocazional transferuri internaționale.

· Premium. O plată internațională gratuită pe lună. Cel mai bun pentru persoanele care efectuează transferuri internaționale lunar.

· Metal. Trei plăți internaționale fără taxe pe lună. Cel mai bun pentru cei care trimit frecvent transferuri internaționale.

Taxa de livrare pentru cardurile Revolut
Până în prezent, clienților din planul standard li se percepe:
  • 4,99 GBP sau echivalent valutar pentru livrarea standard a unui card Revolut
și
  • 19,99 EUR sau echivalent valutar pentru livrarea expresă.
Taxa de livrare poate fi mai mare în funcție de locul solicitat.

Revolut a primit licenţă bancară în RO: http://bit.ly/3uXuJBm

joi, 18 februarie 2021

Muzeul ASTRA a lansat o aplicație mobilă cu ghid audio.


Acum, povestea Muzeului ASTRA este la un click distanță. Recent, instituția de cultură a lansat o aplicație mobilă cu ghid audio, prin care vizitatorii pot descoperi mai multe despre patrimoniul Muzeului din Dumbrava Sibiului.

Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play și Apple Store.

Misiunea Muzeului ASTRA este, de mai bine de 100 de ani, aceea de a conecta audiența cu valorile tradiționale, prin adaptarea continuă la nevoile culturale ale societății. Aplicația mobilă reprezintă unul din instrumentele digitale prin care vizitatorului i se oferă posibilitatea de a descoperi patrimoniul material și imaterial într-un mod autoghidat.

Muzeul ASTRA App facilitează prin ghidul audio accesul la informație a vizitatorilor, contribuind astfel la îmbunătățirea experienței de vizitare a obiectivelor. Vizitatorii au posibilitatea de a observa obiectivele în timp ce ascultă cele mai interesante informații despre acestea. Fotografiile susțin descrierile, oferind o imagine de ansamblu minuțioasă asupra gospodăriilor, atât din punct de vedere arhitectural, cât și al mobilierului și obiectelor ce fac parte din ansamblul gospodăriei. Paginile obiectivelor indică poziția pe hartă a obiectivelor cu posibilitatea de navigare. Paginile gospodăriilor oferă posibilitatea vizitatorilor să ofere recenzii obiectivelor preferate sau pur și simplu să împărtășească experiența trăită.

Ghidul audio devine un instrument important în descoperirea muzeului în mod autonom în contextul pandemiei actuale, vizitatorii putând asculta descrierile pe propriul telefon.

Aplicația mobilă oferă atât informații generale despre istoria muzeului, cât și detalii prețioase despre activități și servicii. Cu ajutorul aplicației se poate găsi cea mai rapidă metodă de a ajunge la destinație și se poate afla prețul și modalitatea de achiziție a biletelor și abonamentelor. Tot din cadrul aplicației se pot afla detalii despre serviciile muzeului, cum ar fi: ghidajul alături de cei mai buni muzeografi sau transportul alternativ (cu trăsura, trotineta electrică,...) sau ceremoniile religioase.

„În apropierea ta” deschide harta cu obiectivele și serviciile din muzeu. Filtrul te va ajuta să selectezi doar ceea ce te interesează. Alege să vezi doar gospodăriile cu tur audio, restaurantele, locațiile evenimentelor sau cel mai apropiat grup social.

Calendarul evenimentelor prezintă agenda evenimentelor organizată pe luni. Se pot citi detaliile evenimentelor, perioada în care se vor desfășura, locul unde vor avea loc și alte informații. Aplicația oferă posibilitatea salvării evenimentului în calendarul telefonului pentru a primi notificări despre acesta.

Activitățile dedicate publicului larg sau copiilor sunt de asemenea prezentate în aplicație, fiind evidențiate traseele tematice și atelierele de meșteșugărit. Aplicația deține și o rubrică dedicată noutăților și știrilor de actualitate. De aici se pot afla detalii despre ultimele proiecte, rezumatul ultimelor evenimente sau schimbarea programului.

Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, parte integrantă a C.N.M. ASTRA, aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice.

O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.

luni, 15 februarie 2021

Investigaţiile medicale de screening, gratuite doar pentru cei asigurați prin CNAS, se vor face oriunde.


Investigaţiile medicale de screening se vor putea efectua gratuit doar de către pacienţii asiguraţi în sistemul sanitar public, la cerere sau pe baza unei trimiteri medicale.

Aceste investigații sunt utile pentru depistarea precoce a bolilor.

Legea a avut ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, în sensul acordării dreptului pacienţilor asiguraţi prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de a beneficia, gratuit, de investigaţii de screening la solicitare proprie, din momentul încadrării în grupul de risc sau în baza unei trimiteri de la medicul specialist.

Este vorba despre Legea nr. 257/2020 publicată în Monitorul Oficial.

În lege se precizează că prin screening se înţelege examinarea iniţială de prezumţie sau stabilirea existenţei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice prin efectuarea mai multor procedee sau investigaţii medicale pentru depistarea precoce a bolilor şi tratarea lor într-un stadiu incipient.

„Costul tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii sunt mai ieftine şi mai eficace cu şansa de restituio ad integrum fără să scadă semnificativ numărul anilor petrecuţi în deplină sănătate.

(...) Întărirea măsurilor de prevenţie ar putea duce la scăderea morbidităţii şi a costurilor tratamentului pacienţilor, iar introducerea treptată a screening-ului la scăderea mortalităţii".

Din decembrie 2020, investigațiile medicale se vor face oriunde, indiferent de județul din care provine pacientul, conform Hotărârii Guvernului nr. 1007/2020.

Această măsură a venit, până acum, la pachet cu o altă măsură benefică pentru cei ce trebuie să urmeze un tratament, respectiv posibilitatea de a cumpăra medicamente de oriunde, fără să se țină cont de locul în care a fost emisă rețeta.

joi, 21 ianuarie 2021

Teen Line, prima platformă de sănătate emoțională și de prim ajutor emoțional din România, dedicată adolescenților ..


cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani, va fi lansată oficial pe 31 ianuarie, fiind un nou proiect susținut de Asociația Zi de Bine în colaborare cu Asociația Happy Minds.

Apelând această linie, tinerii pot discuta liberi de prejudecățile celorlalți și pot primi asistență de specialitate.

Mai mult decât atât, proiectul presupune și o platformă online cu articole și materiale video concepute de psihologi, pe înțelesul tinerilor.

„Ne-am propus să dedicăm începutul de an unei generații pe care se pune uneori poate prea multă presiune. Adolescența este momentul în care viața se află într-o continuă schimbare, corpul se transformă, emoțiile explodează, iar cei din jur par a fi împotriva ta. Este vârsta la care începe să se resimtă presiunea din exterior, de la părinți cu așteptări ridicate, din familii complicate cu drame majore, la profesori lipsiți de răbdare și de înțelegere sau colegi care interacționează prin bullying.

Când lucrurile tind să devină atât de copleșitoare, le punem la dispoziție Teen Line, o platformă special gândită pentru tineri care să vină la pachet cu răspunsuri, sprijin și înțelegere”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Prin proiectul Teen Line, asociația Zi de Bine își dorește să facă un pas către tinerii care au nevoie de un sprijin real în unul dintre cele mai importante momente ale vieții lor, adolescența. Tuturor adolescenților din România, Asociația Zi de Bine le transmite mesajul că nu este nevoie să facă față singuri crizelor emoționale sau problemelor generate de anxietate și depresie, indiferent de mediul de proveniență și de condițiile de viață și le oferă o soluție la îndemână, un helpline gratuit, cu acoperire națională, disponibil 24/7.

„Asociația Happy Minds este formată dintr-o echipă de specialiști (psihologi clinicieni, psihoterapeuți, psihiatri, nutriționiști, avocați) pregătiți să vină în ajutorul celor care au nevoie de un sprijin în momente de răscruce. Generația tânără are nevoie de înțelegere, cunoaștere, îndrumare, răspunsuri și instrumente care să îi ajute să facă alegeri sănătoase pentru bunăstarea lor emoțională și pentru a ști ce au de făcut în cazul în care se vor confrunta, la un moment dat, cu depresia sau anxietatea. Dacă astăzi ne facem bine treaba, în 5-10 ani procentul de populație sănătoasă mental ar fi o realitate a României”, a declarat Yolanda Crețescu, Asociația Happy Minds.

Suma necesară: 35.000 de euro.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine pentru 2021: Lidl, EON și UniCredit

Sărbătoriții lunii care rezonează cu această cauză o pot susține la rândul lor donându-și ziua de naștere aici. Sau https://www.zidebine.ro/doneaza pentru a susține suplimentar cauza asociației.
 
Din martie 2020 și până în prezent, Asociația Zi de Bine a facilitat implementarea a 10 proiecte sociale. Peste 50.000 de donatori persoane fizice și 40 de companii au totalizat donații de peste 1.000.000 de euro.

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local. Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro

vineri, 15 ianuarie 2021

Bigster, noul SUV Dacia.

Dacia a prezentat conceptul Bigster, mai mare decât modelul Duster.

Dezvoltat în cadrul unei noi unități de business Dacia-Lada, compania speră ca acesta să fie viitorul model reprezentativ al gamei.


Sub numele Bigster, Dacia prezintă conceptul unui model SUV de 4,6 metri lungime, despre care spune că va fi robust, spațios și “adaptat pentru escapadele în aer liber”.

Acest SUV prefigurează soluția propusă de Dacia pentru un vehicul de segment C accesibil la prețul unui model din segmentul inferior.

„Conceptul Dacia Bigster exprimă viitoarea evoluție a mărcii. Este un vehicul care oferă ceea ce este esențial, evocând spiritul de aventură și aducând în plus o tușă „cool”. Bigster este dovada faptului că un vehicul accesibil poate fi și atractiv. Noi, cei de la Dacia, credem acest lucru iar dovada este conceptul prezentat azi” a declarat Alejandro Mesonero-Romanos, Director de Design Dacia.

În comunicatul Renault se mai arată că “Bigster nu încorporează artificii de design, precum elementele cromate sau ornamentele cu aspect de aluminiu. Avem de a face cu un SUV autentic, opțiunea asumată în acest caz fiind cea a utilizării de piese din material plastic reciclat pentru toate protecțiile laterale.”

Conceptul Bigster poate fi echipat cu motorizări alternative și hibride, iar compania sugerează că mașina-concept prezentată azi a este “un viitor model reprezentativ al gamei Dacia”. Compania speră ca viitorul model să aibă vânzări comparabile cu Duster.

Noua unitate de business Dacia-Lada a fost achiziționată de Renault în 2017, fiind responsabilă de dezvoltarea modelului Bigster, dar și a unei noi game de modele Dacia.


sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Audiobook. Holacratia: Noul sistem de management pentru o lume in rapida schimbare ..

Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World de Brian J. Robertson este un audiobook revolutionar despre un sistem de management revolutionar, care ii transforma pe toti cei din cadrul unei organizatii in lideri. Ea vine sa inlocuiasca ierarhia traditionala de management de tip piramidal cu un nou tip de management revolutionar – holarhia – a carei structura arata ca un sistem de cercuri imbricate. In holarhie, fiecare dintre membrii unei organizatii este lider. Odata cu implementarea acestui mod alternativ de structurare in interiorul companiilor, autoritatea si luarea deciziilor se distribuie in mod egal la nivelul intregii organizatii, iar oamenii nu mai sunt definiti de locul pe care il ocupa in ierarhie si de functii, ci de roluri.

Durata: 7 ore si 46 minute | Lectura: Traian Maicanescu

Robertson a ajuns la concluzia ca modelul organizational traditional piramidal are niste limite care pun frane evolutiei oricarei organizatii in timpul unui incident petrecut la bordul avionului pe care il pilota. Odata revenit la sol, a incercat sa fuga de neajunsurile sistemului organizational traditional infiintandu-si propria companie. Insa, in momentul in care a devenit lider, si-a dat seama ca nu a facut altceva decat sa creeze un alt sistem organizational limitat.

Dupa mai multe incercari si esecuri, a descoperit in cele din urma holacratia, pe care o defineste ca fiind o noua tehnica sociala de conducere si functionare a unei organizatii si pe care o aplica zilnic in cadrul HolacracyOne, compania pe care o conduce. Holacratia presupune urmatoarele elemente:
- o constitutie, care specifica „regulile jocului” si redistribuie autoritatea;
- o noua modalitate de a structura o organizatie si de a defini rolurile membrilor si domeniile de autoritate din cadrul ei;
- un proces unic de luare a deciziilor pentru actualizarea acestor roluri si a autoritati;
- un proces de desfasurare a sedintelor care faciliteaza sincronizarea echipelor si colaborarea in vederea realizarii activitatilor.

Audiobookul iti va vorbi explicit despre fiecare dintre aceste componente, pentru ca se adreseaza in primul si in primul rand liderilor, managerilor si intreprinzatorilor care vor sa aplice acest sistem de management in cadrul organizatiilor lor.

Brian J. Robertson este parintele holacratiei si fondatorul HolacracyOne care ofera training pentru companii din intreaga lume pentru a implementa acest nou sistem de management in cadrul lor. Inainte de a pune bazale holacratiei a detinut o companie de software de succes in cadrul careia a aplicat pentru prima data principiile acestui nou sistem de guvernanta. Astazi, el este recunoscut la nivel mondial nu numai ca un teoretician al managementului, dar si ca prima persoana din lume care fondat o organizatie care functioneaza pe baza holacratiei.

Printre ucenicii sai se numara nume sonore precum: Tony Hsieh, directorul general al Zappos.com si autorul bestsellerului New York Times „Cum sa livrezi fericire”, Evan Williams, cofondatorul companiilor Blogger, Twitter si Medium, dar si David Allen, expertul mondial in domeniul productivitatii si autorul bestsellerului Metoda GTD.

Audiobookul este structurat in trei parti, dupa cum urmeaza:

Prima parte - Evolutia in actiune: introducerea holacratiei
In aceasta prima parte a audiobookului vei afla cum se distribuie autoritatea in cadrul unei organizatii holacratice, pornind de la intrebarea: cum oferi unei organizatii posibilitatea de a se auto-organiza eficient? Tot aici facem cunostinta cu Tony Hsieh, directorul general al comerciantului online Zappos. Acesta ne va arata de ce compania sa inregistreaza rezultate mai bune din momentul in care a inceput sa fie condusa ca un oras.

Analogia cu modul in care functioneaza corpul uman te va face sa te indoiesti inca si mai mult de eficienta modului in care sunt conduse organizatiile astazi:
Imagineaza-ti, de exemplu, ca leucocitele tale, atunci cand ar sesiza prezenta unei boli, ar trebui sa trimita aceasta informatie mintii constiente si ar trebui sa astepte sa iti dai acordul pentru producerea anticorpilor. Sau ca glandele suprarenale, sesizand ca reactionezi la pericol, ar trebui sa iti astepte ordinele inainte de a produce adrenalina pentru furnizarea energiei necesare reactiei de tip lupta sau fugi. Acest sistem nu ar functiona deloc bine. Si totusi, asa ne asteptam sa functioneze organizatiile.

Ajungem asadar din nou la intrebarea: Cum putem sa profitam de beneficiile unei autonomii reale, asa cum o facem intr-un oras sau in propriul corp, indeplinind totodata nevoile veritabile de aliniere organizationala si control?

Raspunsul este cat se poate de simplu din punctul de vedere al lui Brian J. Robertson: holacratia. Asta pentru ca ea presupune ca managerilor sa nu le mai revina sarcina de a rezolva problemele tuturor si de a-si asuma responsabilitatea pentru tot, si ca angajatii sa detina responsabilitatea si autoritatea de a-si gestiona propriile tensiuni. In conditiile in care fiecare angajat isi va cunoaste foarte clar rolul si responsabilitatile, totul ar trebui sa functioneze cum nu se poate mai bine.

Acest capitol iti va lamuri:
- Modul de functionare a holacratiei ca o holarhie definita ca 'legatura dintre holoni', unde 'holonul' este 'un intreg care face parte dintr-un intreg mai mare'.
Insusi corpul tau este un exemplu de holarhie. Fiecare celula din corpul tau este un holon – atat o entitate completa, independenta, cat si o parte dintr-un intreg mai mare, dintr-un un organ. In acelasi fel, fiecare organ reprezinta un intreg independent, care face parte dintr-un intreg mai mare: corpul tau. Aceasta serie de holoni imbricati – celula in organ, organ in organism – este un exemplu de holarhie.

- Constitutia holacratiei - un document generic care se aplica oricarei organizatii care doreste sa foloseasca aceasta metoda;
Constitutia holacratiei functioneaza ca un regulament esential pentru organizatie. Regulile si procesele reprezinta conducatorii supremi, si depasesc pana si autoritatea persoanei care le-a adoptat. Intocmai ca un congres, a carui legitimitate este garantata de constitutie si stabileste legi pe care nici chiar un presedinte nu le poate ignora, la fel si constitutia holacratiei stabileste sediul autoritatii organizatiei ca fiind procesul legislativ, nu un conducator autocrat.

- Un exemplu de stabilire a rolurilor in organizatie;
Rolurile fac parte din companie si reprezinta elementele fundamentale ale structurii holacratiei. Atunci cand distribuim autoritatea, asa cum am discutat in capitolul anterior, nu o distribuim indivizilor umani, ci rolurilor pe care acestia le indeplinesc. Rolurile specifice sunt investite cu autoritate pentru a indeplini anumite sarcini si pentru a urmari anumite scopuri. Atunci cand responsabilitatile aferente unui rol ajung sa il copleseasca pe individ, este necesar ca acel rol sa se descompuna in mai multe sub-roluri, transformandu-se intr-un 'cerc'.

- Exemplificarea explicita a modului de functionare a holacratiei prin intermediul unui sistem complex de cercuri imbricate.
O holarhie arata ca o serie de cercuri imbricate, precum celulele in organele unui organism. Intr-o holarhie, fiecare parte sau holon nu este dominat de cele de deasupra lui, ci are propria autonomie si autoritate individuala si reprezinta un intreg. Avem asadar o holarhie de roluri grupate in cercuri, care sunt la randul lor grupate in cercuri mai mari, si tot asa, pana cand cel mai mare cerc cuprinde intreaga organizatie. Acest cerc este numit in constitutie „Cercul Ancora”. Fiecare cerc si rol din cadrul holarhiei are o autonomie si autoritate reale, fiind el insusi entitate coerenta, totala, avand si responsabilitati reale ca parte a unei entitati mai mari.

Partea a doua - Evolutia in desfasurare: practicarea holacratiei
In acest capitol vei afla mecanismele sistemului de operare holacratic: structurile, procesele si sistemele sale si te vei convinge ca partea cea mai dificila a holacratiei este implementarea si respectarea regulilor ei cu strictete de catre toti membrii organizatiei, pana la stadiul in care noile reguli vor deveni noua stare fireasca de lucruri.

Vei afla mai exact:
- Ce reguli trebuie sa respecte sedintele de guvernanta si cat de mult pot usura sarcinile tuturor in cadrul holacratiei;
- Ce rol joaca in cadrul sedintelor de guvernanta: facilitatorul, secretarul, propunatorul etc.
- Un rezumat rapid al etapelor de parcurs in procesul intalnirii de guvernanta.
- Ce sunt arhivele guvernantei;
- O simulare a unei sedinte de guvernanta;
- Una dintre regulile de baza ale holacratiei: esti liber sa faci orice iti doresti in cadrul proprietatii tale insa nu si sa exerciti control asupra proprietatii vecinilor tai fara permisiunea lor.
- Regula holacratiei cu privire la incalcarea regulilor;
- Ce sunt operatiunile dar si care sunt obligatiile membrilor unui cerc;
- Ce sunt sedintele tactice, care este rolul lor si cum se desfasoara acestea;
- Cum sa gestionezi comportamentele disruptive ale indivizilor din cerc si cum sa testezi validitatea obiectiilor.
- Cat de importanta este respectarea regulii: cate una pe rand.
- Ce inseamna strategia in holacratie;
- Cum trebuie sa se desfasoare o sedinta strategica.
- Modul in care guvernanta bazata pe rezolvarea regulata a tensiunilor poate declansa evolutia in cadrul unei companii.

Partea a treia: S-a instalat evolutia: Holacratia se traieste
In aceasta parte a audiobookului vei primi sfaturi si instructiuni referitoare la modul in care poti aplica informatiile din aceasta carte in organizatia ta, dar si referiri la provocarile care te asteapta in primul an in care vei incerca sa o pui in practica. Acest capitol iti va raspunde asadar la intrebari precum:
- Pot sa adopt doar anumite parti ale sistemului, precum formatul intalnirilor?
- Pot sa folosesc holacratia pentru a-mi conduce grupul, comunitatea sau miscarea sociala?
- Care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i faci pentru demararea holacratiei si in ce consta fiecare dintre ei.
- Care sunt cele mai bune aplicatii pentru organizatia ta si cum sa le dezvolti?
- Cum este organizat un consiliu holacratic?
- De ce nu este holacratia potrivita pentru orice tip de organizatie?
- Este posibil sa adopti stilul holacratic de definire a rolurilor chiar daca nu adopti intregul sistem?
- In ce mod s-ar schimba experienta ta zilnica daca organizatia ar incepe sa functioneze pe baza holacratiei?

La finalul audiobookului, autorul te invita sa meditezi la farmecul holacratiei si sa-i constientizezi atuurile comparativ cu ierarhiile traditionale, in speranta ca vei dori sa aplici informatiile din acest audiobook, nelimitandu-te doar la simpla lui ascultare:
Exista un paradox frumos aici: cand ai un sistem care distribuie autoritatea si respecta autonomia tuturor partilor si jucatorilor, obtii un sistem care este capabil sa functioneze ca un intreg coerent si integrat. Deci nu trebuie, de fapt, sa alegem intre sisteme centralizate sau distribuite. Frumusetea unei holacratii functionale este ca ni le ofera pe amandoua – entitati intregi autonome, compuse din parti interconectate care sunt ele insele autonome si intregi, la fiecare dimensiune.

In cele din urma, daca exista un singur lucru pe care evolutia il pretuieste mai mult decat pe orice altceva, este, poate, evolutia insasi. Evolutia creeaza modele inca de la inceputul timpului, cautand structuri noi, de o profunzime si complexitate din ce in ce mai mare. Cu fiecare salt in inovatie, evolutia pare sa gaseasca o modalitate de a mari viteza procesului evolutiv in sine si de a-si extinde influenta la cat mai multe aspecte ale vietii. In cele din urma, holacratia este o invitatie de a interactiona constient cu acest proces intr-un nou mod, folosind un nou instrument. Fiindca, fie prin intermediul holacratiei, fie prin intermediul oricarui alt sistem, evolutia isi va gasi locul in organizatiile noastre. Este doar o chestiune de timp. Putem sa o invitam in organizatiile noastre sau putem sa luptam impotriva ei un timp, insa, intr-un fel sau altul, evolutia isi va urma cursul.
blacktech.ro

Postări populare

empria.ro