duminică, 4 iulie 2021

Directiva UE privind plasticul (betisoarele de urechi, farfuriile din plastic si paiele) a intrat in vigoare sambata, 3 iulie 2021.


Directiva UE 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptata in urma cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusa in legislatia nationala.

Probabil, acest fapt va genera un risc de penalitati si de infringement din partea Comisiei Europene (CE).

Datele CE arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor, 70% dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene fiind produse din plastic.

Aceasta directiva prevede zece categorii de produse:
  1. betigase de urechi,
  2. farfurii si tacamuri de unica folosinta,
  3. baloane si bete pentru acestea,
  4. ambalaje de mancare,
  5. pahare din plastic pentru bauturi,
  6. alte ambalaje folosite pentru bauturi,
  7. filtre de tigari,
  8. pungi de plastic,
  9. ambalaje din plastic,
  10. servetele umede si alte produse de igiena din plastic.
Documentul forului european prevede si faptul ca, in conformitate cu politica UE privind deseurile, statele membre trebuie sa ia masuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unica folosinta pentru care nu exista nicio alternativa (cani de baut, inclusiv huse si capace, si recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar si sa monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum si masurile luate si raporteaza progresele inregistrate catre Comisia Europeana.

In plus, Directiva impune o reducere cantitativa ambitioasa si sustinuta a consumului acestor produse pana in anul 2026, comparativ cu valoarea de referinta din 2022. Astfel, pe lista cerintelor de colectare separata si de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileste o tinta de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic pana in 2029 (cu o tinta provizorie de 77%, pana in 2025). Aceste sticle ar trebui sa contina cel putin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor pana in 2025 (pentru sticlele PET), respectiv 30% pana in 2030 (pentru toate sticlele).

"Anumite produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata trebuie sa poarte un marcaj vizibil, clar lizibil si indelebil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul in sine: articole sanitare; servetele umede; produse din tutun cu filtre; pahare de baut. Aceste etichete ar trebui sa informeze consumatorii despre: optiuni adecvate de gestionare a deseurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deseurilor trebuie evitata pentru produs si prezenta materialelor plastice in produs, precum si despre impactul negativ asupra mediului al eliminarii acestora", se mentioneaza in Directiva europeana.

Actul normativ trebuia transpus in legislatia tarilor UE pana la 3 iulie 2021, iar restrictiile de piata si marcarea regulilor de produs se aplica incepand cu aceasta data, in timp ce cerintele de proiectare a produselor pentru sticle se aplica de la 3 iulie 2024. Masurile de responsabilitate extinsa ale producatorului intra in vigoare din 31 decembrie 2024.

La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Europeana a publicat orientari referitoare la normele Uniunii Europene privind produsele din plastic de unica folosinta si a adoptat o decizie de punere in aplicare privind monitorizarea si raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piata si a deseurilor de echipamente de pescuit colectate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

blacktech.ro

Postări populare

empria.ro