vineri, 30 decembrie 2022

3 zile libere pentru bugetari in 2023.

Guvernul a decis trei noi punți între sărbătorile legale.

Astfel că a fost emisă o hotărâre prin care zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 devin zile libere pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice.

Aceste date se situează imediat după Ziua Unirii Principatelor, 24 ianuarie, Ziua Copilului - 1 iunie şi Adormirea Maicii Domnului - 15 august, care sunt zile libere.
Acceseaza pagina 6 din MO 1267 din 29 dec. 2022
 https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--1267--2022.html

miercuri, 28 decembrie 2022

Canal 33 devine televiziune de știri și informații.


CANAL 33 NETWORK SRL București a solicitat modificarea formatului de difuzare, a denumirii, a formatului de principiu și a structurii serviciului de programe Canal 33/Canal 33 HD, precum și autorizarea altor spații redacționale și de producție.

Solicitările au fost aprobate în unanimitate de membrii CNA participanți la ședința din 13 decembrie 2022 conform punctului 11 din ordinea de zi.

Denumirea este schimbată în Canal 33 HD.

Este modificat formatul de principiu al serviciului de programe, din tematic business în tematic știri și informații.

Se schimbă și structura tipurilor de programe, Astfel, programele de informare vor fi în procent de 70,83% (anterior 48%), programele educative vor fi in procent de 24,40% (anterior 10%), iar programele culturale in procent de 1,19% ( anterior 2%).

A fost solicitată si autorizarea unui alt spațiu redacțional si de producție, care va deveni principal (în aceeași locație, este de fapt o extindere de studiouri).

În acest moment postul de televiziune se recepționează în toate rețelele de cablu la nivel național. Ne puteți de asemenea urmări pe www.canal33.ro și https://youtube.com/c/Canal33Romania

Răducanu Alexandru, fondatorul Canal 33, a precizat: "Canal 33 a început ca un proiect micuț si a crescut an de an, cu răbdare, cu echilibru, fără să forțăm nimic. Am trecut de la un program de 6 ore la unul de 24 ore, de la program local la național. Anul acesta este o evoluție fireasca datorată contextului de piață si evoluției evenimentelor naționale si internaționale. Am introdus și foarte multe emisiuni de analiză politică internă și internațională. Sper sa nu fiu lipsit de modestie când spun că avem unele dintre cele mai bune emisiuni de politică externă din audiovizualul românesc. Ne dorim să facem un pas mai departe. Anul acesta, și capacitățile tehnice ne permit acest lucru, pentru că avem aceste studiouri noi, ca să ne transformăm și formal într-o stație autentic informativă si de știri. Ne dorim ca televiziunea să fie recepționată la calitatea la care emite, de aceea solicităm să rămânem doar HD. Credem că postul nostru a fost echilibrat și, prin această transformare, va aduce un plus de valoare în audiovizualul românesc".

Sursa: HD Satelit

duminică, 4 decembrie 2022

TVR Cultural s-a relansat de Ziua Naţională.


După o absență de 10 ani, echipa redacțională își propune să readucă pe micile ecrane, arta, cultura și dezbaterea de idei sub sloganul „Să ştim. Să fim".



Prin cablu:

o DIGI - canalul 198

o Vodafone - canalul 23

o Orange România - canalul 150

o Orange România Communication - canalul 145

o NEXGen - canalul 42

În sistem digital terestru: DVB-T2 MUX1 naţional, operat de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii

Pe satelit, în pachetul SRTv, cu următoarele coordonate:

o Satelit: EUTELSAT - 16A

o Poziţie orbitală: 16° E

o Frecvenţă: 11512 MHz

o Modulaţie: DVB-S2

o Symbol rate: 29,950 Msymb/sec

o Polarizare: Verticală

Informaţii despre profilul şi emisiunile TVR CULTURAL online găsiţi aici.

duminică, 27 noiembrie 2022

Noul sediu al Prefecturii Municipiului București.


Instituția Prefectului – Municipiul București s-a mutat și își desfășoară activitatea în noul sediu din strada Batiștei, numărul 13, sector 2, București și anume în Casa Nicolae Filipescu, fosta clădire a Ambasadei SUA la București.

Registratura și Biroul Apostilă din cadrul Instituției Prefectului – Municipiul București vor funcționa în aceeași clădire din strada Batiștei, numărul 13, accesul putându-se realiza pe intrarea din strada Nicolae Filipescu.

Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti

Strada Batiștei, numărul 13, sector 2, București, cod poștal 020932

Program: LUNI – JOI : 08.00 – 16.30 | VINERI : 08.00 – 14.00

Număr de telefon: +4021 312 65 25

E-mail: e_petitie@mai.gov.ro

Site: https://b.prefectura.mai.gov.ro/

Telefonul cetățeanului: 021.9866 (de luni până vineri, între orele 10:00-14:00).

REGISTRATURA program: LUNI – JOI, 09.00 – 15.00 | VINERI, 09.00 – 13.00

BIROUL APOSTILĂ program LUNI – VINERI, 09.00 – 13.00, primiri şi eliberări

sâmbătă, 3 septembrie 2022

Pentru plata ramburs la curier, ești raportat la ANAF.

Vezi OUG 67 / 18.05.2022

Din această toamnă, firmele de curierat vor fi obligate să raporteze lunar la ANAF informații despre magazinele online care trimit colete cu plata ramburs.

Concret, firmele de curierat vor transmite datele la Fisc prin Formularul 395, ”Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional”.



Formularul trebuie depus, în format electronic, până în ultima zi calendaristică a lunii următoare.

Acest tipizat va include doar livrările finalizate în acea lună.

S-a luat această măsură pentru că există comercianți online, în special cei din zona gri, care preferă remiterea rambursurilor încasate de operatorii de servicii de curierat de la clienții finali tot cu numerar.

Astfel că operatorii de servicii de curierat reprezintă un intermediar între clientul final și operatorul magazinului online, furnizând către ANAF lista beneficiarilor reali ai încasărilor aferente tranzacțiilor online.

luni, 1 august 2022

Un nou program MApN de instruire militară pe bază de voluntariat.


Ministerul Apărării Naționale a postat marți, 5 iulie, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute (18.000 lei *) utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

Elaborarea pe timp de pace a unui plan anual de recrutare-încorporare este necesară pentru fundamentarea documentelor de planificare operaţională, administrativă şi bugetară la nivelul structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum și al celorlalte instituții cu atribuţii în domeniul apărării și securităţii naţionale.

De asemenea, se abrogă prevederea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului, având în vedere că prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor se vor pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării Naţionale cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, informaţiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara. Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege.

Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare.

După valorificarea propunerilor, sugestiilor și opiniilor transmise de persoanele interesate pe timpul rezervat pentru perioada de transparență legislativă, și primirea observațiilor și propunerilor, de la instituțiile avizatoare, proiectul va fi transmis de Guvernul României Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare.


* Pentru 2022, acest câştig salarial mediu brut este de 6.095 de lei.

joi, 28 iulie 2022

3 în 1 despre Aeroportul București Băneasa.


Vă prezint cele trei știri despre Aeroportul București Băneasa (BBU):

1. CNAB sărbătorește 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa
Compania Națională Aeroporturi București organizează luni, 1 august 2022, un eveniment de celebrare a 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa, considerat al treilea cel mai vechi aeroport din lume încă funcțional. A fost inaugurat în 1920, însă istoria sa începe la 1 august 1912, când Liga Aeriană Română, condusă de principele George Valentin Bibescu, înfiinţează la Băneasa o şcoală de pilotaj pentru piloţi militari.

Evenimentul va avea loc la orele 15:00, în Rotonda Aeroportului Internațional București Băneasa “Aurel Vlaicu”, și va reuni personalități din lumea aviației civile și militare din România, prezența Aeroclubului României, care va efectua treceri demonstrative la joasă înălțime, onorând cel mai vechi aeroport care nu și-a întrerupt activitatea aeronautică.

2. Aeroportul Băneasa din Nordul Capitalei se redeschide luni, 1 august.
„Avem deja trei discuții avansate în stadiu de semnare contracte care să opereze de la Băneasa. Este vorba despre Ryanair care caută soluții pentru a-și crește baza de aeronave din România, vor opera două zboruri din sezonul de toamnă sau iarnă, Air Connect care și-a anunțat intenția să opereze și de pe Băneasa, momentan ei sunt autorizați pentru Otopeni dar vor opera și la Băneasa, pentru zboruri cu aeronave ATR de scurtă distanță. Mai este o companie înregistrată în Republica Moldova, Fly One pentru curse tip charter, Băneasa-Chișinău”, a declarat George Dorobanțu, Directorul Companiei Aeroporturi București.


Spre deosebire de Aeroportul Otopeni unde pasagerii trebuie să vină cu cel puțin două ore înainte de îmbarcare, la Băneasa timpul va fi chiar de sub o oră.

3. BIAS revine la Aeroportul Băneasa și Romaero.
Cel mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS), ediția a XII-a, se va desfășura sâmbătă, 3 septembrie 2022, la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu și ROMAERO.
După o absență de doi ani, cel mai impresionant spectacol aviatic din România revine cu o ediție dedicată primei femei parașutist din România, Smaranda Brăescu, dar și celebrării celor 110 ani de la înființarea Aeroportului Bănesasa.
Organizatorii – Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO – promit un show la înălțimea renumelui obținut în cele 11 ediții ale BIAS desfășurate din 2009 încoace.

miercuri, 27 iulie 2022

Se pun popriri pe conturile Revolut.


Așa a decis justiția din România.

Poprirea, conform DEX, este acea măsură dispusă de o instanță judecătorească de indisponibilizare a unor sume de bani ori a unor produse datorate debitorului de către o persoană, urmând ca ele să servească plății creditorului după validarea popririi; reținere din salariul cuiva (în contul unei datorii).

Foarte mulți români au optat să lucreze cu Revolut, tocmai din această cauză. Astfel că, după Marea Britanie, România este cea de-a doua mare piaţă de retail din lume pentru Revolut.

Revolut, aplicaţia financiară cu peste 15 milioane de utilizatori în întreaga lume, a primit licenţă bancară în România, la începutul anului 2021.

Recent, Revolut a devenit bancă.

Instanţa a luat această decizie în două dosare ale unor clienți care au datorii la alte instituții bancare.

Cele două hotărâri reprezintă o premieră în țara noastră şi se vor putea aplica tuturor celor peste 2 milioane de români clienţi Revolut.

Întrebat dacă ANAF știe dacă o persoană din România a încasat bani prin Revolut și alte aplicații similare, Lucian Heiuș, 
șeful Fiscului, a spus: „Bineînțeles că știe. Revolut deja este o bancă. Mai sunt acele platforme de plăți. Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont, lasă urme”.

Şeful ANAF consideră că este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă mai puțin cunoscută nu poate afla ANAF.

Nu doar ANAF a pus ochii pe banii păstrați de români în conturile Revolut, ci și alte bănci care încearcă să-și recupereze banii pierduți în urma unor credite neperformante.

BCR a cerut poprire pe conturile Revolut de la Libra Bank pentru doi debitori

În România, conturile Revolut în lei sunt „depozitate” la Libra Internet Bank, ca urmare a unui parteneriat semnat de cele două instituții, în anul 2020.

La sfârșitul anului trecut, o companie de executări silite a chemat în instanță civilă Libra Bank, solicitând instituirea popririi pe conturile a doi clienți asupra cărora Banca Comercială Română avea decizii definitive de executare silită. În ambele cazuri, cererea executorului face referire la conturile Revolut ale debitorilor, însă doar Libra apare în dosar în calitate de terț poprit.

În prezent, cele două acțiuni sunt admise pe fond, însă Libra Bank a făcut apel, urmând ca procesele să intre pe rolul instanțelor superioare în a doua jumătate a acestui an, scrie sursa citată. Argumentul magistraților a fost că, atât timp cât clientul plătește și încasează bani prin contul existent la Libra Internet Bank, între cele două părți există un raport juridic, iar banca nu poate invoca lipsa calității procesuale. De asemenea, beneficiarul real al contului nu este Revolut ci clientul, în nume personal.

„În ceea ce privește raporturile juridice dintre debitoarea C. P. și terțul poprit Libra Internet Bank instanța reține că acestea sunt exprimate și dovedite sub forma existenței contului deschis la Libra Internet Bank asupra căruia Libra Internet Bank a precizat că funcționează ca un cont colector unic pentru creditări/alimentări/încasări în lei de către /din partea clienților EMI (Electronic Money Institution) – debitoarea C. P. fiind client EMI conform susținerilor Libra Internet Bank, în timp ce debitările/plățile din contul colector EMI vor fi ordonate exclusiv de către EMI clienților săi, acesta fiind și motivul pentru care Libra Internet Bank are calitate procesuală pasivă în acest litigiu.

Prin urmare, chiar Libra Internet Bank a confirmat prin întâmpinarea depusă că debitoarea P. C. are dreptul de a încasa, prin intermediul Libra Internet Bank din contul deschis de Revolut, sume de bani aflate in contul colector EMI”, se arată în motivarea judecătorilor.

Sursa: Romania TV

miercuri, 22 iunie 2022

Ești deținător public sau privat de terenuri agricole adecvate pentru împădurire? Obții finanțare nerambursabilă de la stat.


Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru România, în valoare de 500 de milioane de euro, pusă la dispoziție prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență, pentru a sprijini dezvoltarea de noi suprafețe împădurite.

Măsura face parte din strategia țării noastre de asigurare a protecției pădurilor și a biodiversității.

”La sfârșitul lunii mai C.E a aprobat prima din cele două scheme de ajutor de stat ale României, în valoare de 100 de milioane de euro, scopul acesteia fiind sprijinirea regenerării suprafețelor de fond forestier afectate de calamități naturale din România. Schema aprobată astăzi, care se va desfășura până la 30 iunie 2026, are o valoare mult mai mare, respectiv 500 de milioane de euro, și urmărește să sprijine deținătorii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire în vederea creării de noi suprafețe de pădure. Acest lucru va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung, efecte de care se vor bucura și generațiile viitoare”, a menționat ministrul Barna TÁNCZOS.

În cadrul schemei se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe deținătorilor publici și privați de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităților, precum și asociațiilor acestora.

Pentru a beneficia de ajutor, deținătorii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puțin 0,5 ha, sau perdele forestiere de protecție (adică rânduri de arbori și arbuști pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene și a secetei) cu o suprafață de cel puțin 0,1 ha.

În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că terenul pe care sunt plantate trupurile de pădure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru împădurire.

De asemenea, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră, în care sunt detaliate speciile de arbori și arbuști care urmează să fie plantați, precum și densitatea plantațiilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat în baza schemei acoperă integral costurile standard prevăzute.

Sursa: Ministerul Mediului

Magazinele ANAF din Romania. Poti accesa lista actualizata!


La un moment dat, existau 41 de magazine ANAF in toate judetele din Romania, insa foarte putini stiau cu exactitate unde sunt amplasate.

Prin intermediul acestor locatii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala scoate la vanzare diferite produse confiscate, la preturi mult mai mici ca magazinele clasice.

Gama de produse este foarte variata. De la haine si cosmetice, laptopuri si telefoane mobile, pana la aparate pentru jocuri de noroc si vopsea lavabila. Acestea se vand pe loc.

In schimb, produsele scumpe, cum ar fi masinile, apartamentele sau utilajele grele confiscate se vand in cadrul licitatiilor.



Magazine proprii valorificare bunuri

1 magazin în judeţul Galaţi, str. Brăilei nr. 33, Municipiul Galaţi,
1 magazin în Municipiul Târgovişte, str. Calea Domnească nr. 166, judeţul Dâmboviţa, 
1 magazin situat în clădirea A.J.F.P. Gorj, din Tg. Jiu, str. Siretului , nr. 6, judeţul Gorj,
1 magazin în judeţul Timiş, str. Gheorghe Lazăr, nr. 9B, loc. Timişoara,
1 magazin situat în Oradea, strada Dimitrie Cantemir, nr. 2B, 
1 magazin situat în Municipiul Sibiu, str. Calea Dumbrăvii, nr.17;

1 magazin situat în Municipiul Braşov, Bld. Alexandru Vlahuţă, nr. 59, 
1 magazin situat în str. Măriuca, nr.14, sector 4, Bucureşti,
e-mail: valorificarecivil.MB@anaf.ro;



PS. Gasesti AICI lista actualizata a magazinelor ANAF din tara.

duminică, 19 iunie 2022

Știi că poți câștiga lunar 500 lei? Află cum.

Toți ne dorim să avem parte de câștiguri financiare ori de câte ori este posibil.

Ei bine, știu și îți garantez faptul că există acea instituție financiară din România care îți oferă discounturi zilnice la peste 90 de firme partenere din domenii variate:  hypermarket-uri, magazine IT&C, benzinării, farmacii, îmbrăcăminte, parfumuri, librării, modă, wellbeing, auto și multe altele. 💗

Practic, ai de câștigat în  momentul în care dorești să beneficiezi de reduceri din partea următoarelor firme partenere de mai jos:
Flanco - 4% | English home - 10% | elefant.ro - 4% | epantofi.ro - 3% | Evomag - 1% | Hervis - 4% | Lensa - 10% | Domino's pizza - 5% | iSTYLE - 10% | Dormeo - 10% | Philips - 5% | Elvila - 3% |MOL - 2% | Koton - 5% | Il Passo - 5% | iaBilet - 1.5% | Salad box - 5% | nichiduta.ro - 5% | Top Shop - 10% | Farmec - 3% | Autograf - 10% | Marionnaud - 5% | Notino - 2% | Otter - 5% | Marks and Spencer - 5% | Humanitas - 10% | Alexandria Librării - 10% | Mobiup - 2% | Affidea - 7% | MAM Bricolaj - 5% | Noriel - 3% | CCC - 4% | Ganesha Caffe - 10% | Intelident - 5% | Valetino - 10% | Fabio pizza - 8% | 7card - 7% | Bookcity - 10% | libris.ro - 4% | Footshop - 4% | Arsis - 2% | Vegis - 5% | AVON - 7% | Rizzoli - 10% | Melkior - 5% | Floria - 7% | Lido's Brasserie - 5% | Delimano - 10% | modivo.ro - 3% | Abonamente Săli - 10% | Furgoneta - 7% | WatchShop - 5% | BaByliss - 5% | 4home - 5% | Kiğılı - 15% | Bibloo - 5% | Kalapod - 7% | Pestre.ro - 3% | Pilkington - 3% | Benefito Mobile - 5% | Rovus - 10% | Fly Go - 3% | Trisport - 7% | Stradivarius - 3% | Kalenda - 5% | Dyfashion - 7% | Uzina de zâmbete - 5% | Crock-Pot - 5% | FERA - 2% | Breville - 5% | Autonom - 10% | Melitta - 3% | KooKoo - 10% | Cutia jucariilor - 5% | Atra Doftana - 10% |Clinica Dr. Andrei Capră - 7% | Fiziodent - 7% | Bio Cart - 13% | originals.ro - 10% | PitCar - 5% | Kuvings - 5% | Compania de librarii Bucuresti - 5% | Mobila Dalin - 5% | Sosetaria - 10% | Slim Fit For Life - 10% | Teilor - 5% | DecorOnline - 5% | Laboratorul de Șosete - 5% | Le Bab - 15% | VUCH - 10% | Ajusto - 7% | Dyson - 3% | AliExpress.com - 4% | Booking.com - 4% | 

Iar ca bonus, există în derulare o campanie BCR în care poți câștiga 500 lei lunar.

Campania se desfășoară în România în perioada 11 aprilie 2022 - 11 aprilie 2023.

Persoanele fizice considerate eligibile sunt cele care:

a) Sunt persoane fizice rezidente, cu domiciliul de reședință în România.

b) Au activat serviciul George Moneyback.

c) Au efectuat cel puțin o plată cu cardul la unul din comercianții incluși în serviciul George Moneyback (Online/POS) în perioada 11.04.2022 - 11.04.2023.

d) Au un card de debit în LEI eligibil pentru efectuarea tranzacțiilor prin George Moneyback.

e) Au activ Serviciul George Moneyback la data extragerii.

f) Dețin un cont curent în LEI activ la data extragerii.

g) Dețin un număr de telefon valid în sistemul informatic al BCR (pentru a fi anunțat că ești câștigător/rezervă).

Fiecare tranzacție efectuată la comercianții inclusi în George Moneyback este automat înscrisă la tragerile la sorți. Concret, mai multe tranzacții efectuate, mai multe șanse de câștig.
 
Premiile constau, fiecare, în bani în suma bruta de 500 lei, care vor fi transferați în conturile câștigătorilor deschise in LEI la BCR.

Se vor acorda lunar câte 2 premii brute a câte 500 lei fiecare, în total 24 de premii, în valoare totală brută de 12,000 lei, din care se va reține impozitul prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, dacă este cazul.

La data încheierii prezentului Regulament, premiile a că
ror valoare este mai mica de 600 lei inclusiv sunt neimpozabile, potrivit art. 110 (4) Cod Fiscal.

Tragerea la sorți se va desfășura în fiecare lună, în primele 10 zile lucrătoare.

Lunar, vor fi extrași 2 câștigători și 4 rezerve pentru cele două premii în valoare de 500 lei fiecare, timp de 12 luni.

Află mai multe detalii AICI despre Partenerul tău de încredere la cumpărăturile zilnice.

george.bcr.ro

luni, 30 mai 2022

MIPE anunță începerea emiterii și distribuirii a peste 2,5 milioane de vouchere sociale la 1 iunie.


Începând cu 1 iunie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) începe procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

Tichetele cu valoare nominală de câte 250 lei, destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, fac parte din cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum din perspectiva numărului de beneficiari.

Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei. O premieră, de asemenea, o reprezintă sursa multiplă de finanțare, atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).
„Inițiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administrația centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare și sincronizare a mai multor ministere, companii naționale și private”, explică ministrul Marcel Boloș anvergura demersului prin care, în două săptămâni de la demarare, peste 2,5 milioane de români vor putea cumpăra alimente în această perioadă dificilă. „Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și evident producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și ANAF, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanțare din surse multiple și alte inovații în finanțarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin”.

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale, conform OUG nr. 63/2022
  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Calendarul distribuției voucherelor încărcate o dată la 2 luni, în 4 tranșe
În 17 mai, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat contractele cu instituțiile private care au câștigat achiziția directă și se vor ocupa de emiterea cardurilor: Edenred, Sodexo și UpRomania, livrarea către beneficiari fiind asigurată de Compania Națională Poșta Română cu care s-a semnat „Convenția de etichetare, colectare și distribuție a tichetelor sociale emise pe suport electronic” în data de 18 mai.

Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poșta Română și încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe, reprezentanții MIPE având în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

Vezi Calendarul distribuției voucherelor încărcate o dată la 2 luni, în 4 tranșe.

Listele cu beneficiari sunt actualizate lunar
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Textul OUG nr. 63/2022 privind acordarea voucherelor sociale este disponibil AICI.

sâmbătă, 7 mai 2022

Recensământ. Mai sunt câteva zile pentru a obține o zi liberă, plătită, conform legii!


Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor a demarat în 14 martie 2022.

Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, care are reşedinţa în România pentru o perioadă de cel puţin un an poate participa la recensământ. 

Cetățenii din România care completează online chestionarul primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă doar în cazul în care angajații arată că au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

Astfel că până în data de 15 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai - 17 iulie.

Mai există şi autorecenzarea online asistată care poate fi făcută în spaţii special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele organizatorilor, fie pe propriile dispozitive electronice cu ajutorul unui recenzor.

Autorităţile atrag atenţia că recensământul este obligatoriu, iar cei care refuză să participe sau furnizează informaţii eronate vor fi amendaţi. Ordonanţa 19 prevede amenzi la articolul 54, între 1.000 de lei și 3.000 de lei.

Așadar, persoanele care vor să se autorecenzeze o pot face de pe orice dispozitiv conectat la internet.

Autorecenzarea se face în doi paşi. Prima dată se trimite un formular de pre-înregistrare şi ulterior beneficiarul primeşte un link în care se află chestionarul.

Paşii nu sunt complicaţi şi ai nevoie doar de 20 – 30 de minute.

Primul pas este accesarea paginii de internet www.recensamantromania.ro.

Astăzi, 07 mai, am fost redirecționat către https://autorecenzare.insse.ro/


După completarea celor 4 câmpuri din formularul de pre-înregistrare, vei primi la adresa ta de mail link-ul către chestionarul propriu-zis.

Acesta este al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

vineri, 22 aprilie 2022

Primul serviciu de verificare a chiriaşilor din România a fost lansat!


În multe ţări, înainte de a închiria o proprietate, agenţiile imobiliare sunt obligate să efectueze o verificare a viitorilor chiriaşi.

În România, legislaţia nu prevede o astfel de analiză.

Pentru a crea un mediu imobiliar educat, sigur și de încredere, a fost lansat RentGuard, primul serviciu de verificare a chiriaşilor din România.


Iată cum funcționează Rentguard:

1. Înregistrarea cererii de verificare

Creezi un cont gratuit și trimiți o invitație potențialului chiriaș.

Ne furnizezi detaliile chiriașului (numele, e-mail, numărul de telefon).

Ne furnizezi informaţii legate de proprietatea ce urmează a fi închiriată.

Chiriașul este informat cu privire la inițierea procedurii, prin e-mail și mesaj text. El va primi o invitație de înregistrare și de încărcare a documentelor și informațiilor solicitate.


2. Acceptul pentru verificare

Potențialul chiriaș acceptă invitația, iar în urma acordului, acesta își va completa profilul, oferind următoarele informații:

a. Poza de profil și act de identitate;

b. Documente ce vor dovedi sursa de venit din care este susținută chiria lunară (adeverința salariată, extras bancar, dovadă beneficiar real);

c. Date de contact de la proprietarul precedent – acesta va primi o invitație pentru a lăsa o recenzie cu privire la chiriaș;

d. Daca potenţialul chiriaș este student sau nu lucrează, poate opta pentru a introduce datele unui Garant, iar verificarea se va face în numele acestuia.


3. Procesul de verificare

Specialiştii RentGuard vor procesa şi vor verifica informaţiile pe care potentialul chiriaş le-a furnizat.

La finalul analizei, acesta va primi un scor personalizat, care poate varia de la 0 (slab) la 500 (excelent).

4. Livrarea raportului

După aceea, primești raportul RentGuard și toate informaţiile necesare, în baza căruia poţi lua o decizie documentată și eficientă.

Procesul de verificare a potențialului chiriaș durează în medie două-trei zile lucrătoare.

Timpul de livrare a raportului depinde în mod direct de disponibilitatea chiriașului de a ne oferi informațiile şi documentele solicitate.

În cazul firmelor, sunt analizate datele financiare, fiscale sau juridice ale firmelor, folosind informații din peste 15 surse oficiale, care sunt actualizate în timp real.

duminică, 20 martie 2022

Kohesio, platforma interactivă despre fondurile europene.


Știți unde ajung fondurile europene?

Ei bine, Comisia Europeană a anunțat lansarea platformei Kohesio, ce reunește toate informațiile referitoare la peste 1,5 milioane de proiecte din toate cele 27 de state membre, finanțate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune și Fondul social european (FSE), în perioada 2014-2020. *

Platforma va fi disponibilă în toate limbile UE, inclusiv în română.

Important de știut
1. Este o platformă interactivă care poate fi accesată de oricine.
2. Orice cetățean poate să afle cu câteva clicuri cum investește UE la nivel de regiuni și orașe.
3. Denotă o transparență maximă ce încurajează schimbul de bune practici între statele membre pentru perioada 2021-2027.

Kohesio oferă informații despre 18.064 proiecte din România:
  • București-Ilfov: 4.848 proiecte
  • Sud-Muntenia: 2.021 proiecte
  • Sud-Est: 1.678 proiecte
  • Nord-Est: 1.897 proiecte
  • Nord-Vest: 2.117 proiecte
  • Vest: 1.459 proiecte
  • Sud-Vest: 1.930 proiecte
  • Centru: 2.114 proiecte
Cu ajutorul hărții interactive, cei interesați pot afla mai multe despre proiectele din fiecare regiune/județ, aflând amănunte utile despre descrierea și valoarea proiectelor respective, linkuri către beneficiar si sursa de finanțare.


Utilizatorii platformei mai au la dispoziție și opțiunea “projects near me”, cu ajutorul căreia pot vedea proiectele din apropierea lor.

Sau proiectele pot fi accesate după cuvinte cheie, țară, regiune, categorie sau filtre avansate. 

* Comisia Europeană (CE) va dezvolta platforma prin adăugarea proiectelor din perioada 2021-2027, în colaborare cu autoritățile de management din statele membre. Din partea României, CE va coopera cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

luni, 28 februarie 2022

Codul Rutier are noi reguli din 27 Feb. 2022.


Codul rutier (OUG 195/2002), actualizat prin OG 1/2022, prezintă noutăți pentru cei care conduc autovehicule, biciclete sau trotinete electrice.

Iată câteva din cele 47 de amendamente aduse Codului Rutier:

1. La articolul 15, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:(5) Este interzisă punerea în circulație a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare, precum și în cazul în care certificatul de înmatriculare sau de înregistrare este reținut, iar dovada înlocuitoare a acestuia este eliberată fără drept de circulație sau termenul de valabilitate a expirat. Este asimilată interdicției de a pune în circulație un vehicul și situația în care conducătorul acestuia nu a prezentat documentul de înmatriculare ori de înregistrare la momentul constatării faptei pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.2. După articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 22^1, cu următorul cuprins:Articolul 22^1(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.3. Articolul 39 se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 39(1) La solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.(2) Obligația de a comunica datele de identificare, prevăzută la alin. (1), se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul comunică numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice ori, în cazul cetățenilor străini, al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, și seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.4. La articolul 50, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 50(1) Vitezele maxime admise în afara localităților sunt următoarele:a) 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;b) 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A2, C, D și categoria D1;c) 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.5. După articolul 54 se introduce un nou articol, articolul 54^1, cu următorul cuprins:Articolul 54^1(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.7. La articolul 97 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:e) interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.14. La articolul 101 alineatul (1), punctul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:8. conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament, conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției de trecere la culoarea roșie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicațiilor ori dispozițiilor polițistului rutier, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicției privind interacțiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori a interdicției privind circulația în interiorul sau în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligației de a circula cu viteză redusă, a obligației de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligației de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, stabilite prin regulament;15. La articolul 101 alineatul (1), după punctul 20 se introduce un nou punct, punctul 21, cu următorul cuprins:21. nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.17. La articolul 101 alineatul (3), după litera d) se introduc patru noi litere, literele e)-h), cu următorul cuprins:e) neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;f) neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;g) nerespectarea regulilor privind depășirea;h) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.20. La articolul 102 alineatul (3), după litera f) se introduc două noi litere, literele g) și h), cu următorul cuprins:g) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;h) circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.26. Articolul 104 se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 104(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).27. Articolul 104^1 se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 104^1(1) În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă.(2) Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune.34. Articolul 107 se modifică și va avea următorul cuprins:Articolul 107Sancțiunile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și (4), precum și dispozițiile art. 103 alin. (2) și art. 106^1 se aplică și instructorului auto atestat, aflat în procesul de instruire practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat în timpul desfășurării probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere.35. La articolul 108 alineatul (1) litera b), punctul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:1. oprirea nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau a drumurilor naționale europene (E);36. La articolul 108 alineatul (1) litera b), după punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 11, cu următorul cuprins:11. nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta;45. După articolul 114 se introduce un nou articol, articolul 114^1, cu următorul cuprins:Articolul 114^1În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta se află în unul dintre cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) lit. a), b) sau d), se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de 1 an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.
Vezi cele 47 de amendamente ale OG 1/2022 din Codul rutier (OUG 195/2002)
blacktech.ro

Postări populare

empria.ro