sâmbătă, 31 iulie 2021

1 calatorie Metrorex = 5 deseuri (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu)


Metrorex incurajeaza reciclarea!

Astfel ca Metrorex, in parteneriat cu Eco Synergy si Rematholding, lanseaza “PET=BILET”, campania premiera ce are ca scop atat incurajarea colectarii si reciclarii deseurilor, cat si cresterea interesului cetatenilor pentru calatoria cu metroul – transport ecologic, nepoluant.

Metrorex incurajeaza programele ce au ca scop protectia mediului, aliniindu-se astfel politicilor nationale si internationale ecologiste.


Prin aceasta campanie se doreste sensibilizarea opiniei publice si cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator.

Cei dornici sa participe sunt asteptati in perioada 2 – 20 august 2021 in statiile de metrou Dimitrie Leonida si Pipera (intrarea principala) la standul partenerilor nostri.

Calatorii vor oferi 5 deseuri (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu), iar in schimb vor primi o cartela de metrou cu o calatorie.

Stefan Paraschiv, director general Metrorex: „Astfel de campanii sunt necesare pentru schimbarea comportamentului cetatenilor cu privire la pastrarea mediului inconjurator curat si nepoluat, dar si pentru promovarea beneficiilor utilizarii transportului subteran ca mijloc de transport ecologic. Astfel ca, prin aceste tipuri de actiuni, societatea noastra doreste sa se implice activ in formarea unor comportamente responsabile din punct de vedere ecologic”.

Sursa: Metrorex

marți, 13 iulie 2021

Societatea de Transport București și Metrorex își armonizează oferta comercială de la 1 august.


În urma unei analize privind flexibilitatea tarifară pentru transportul public din Capitală, de la 1 august, STB și Metrorex își armonizează oferta comercială, ca un prim pas spre integrarea transportului în comun din București și zona metropolitană.

Acum biletele comune oferă acces pentru 90 minute în rețeaua supraterană, împreună cu un acces la rețeaua de metrou. Prețul biletelor se aliniază astfel:

● O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.

● Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

● Un abonament STB SA de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.

● Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi valabile chiar 24 / 72 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.

● Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun.

● Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).

● Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.

Armonizarea tarifelor la transportul în comun din București implică o aliniere tarifară a operatorilor de transport.

Menționăm că, în cazul STB, aceasta este prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014.

Totodată, potrivit estimărilor, încasările suplimentare generate de această măsură se vor reflecta direct în condițiile de călătorie - prin investițiile pe care cele două companii le vor putea efectua.

Societatea de Transport București îi încurajează pe bucureșteni să opteze pentru transportul public terestru și cu metroul. La fel ca în toate capitalele europene, transportul public în comun reprezintă o soluție pentru fluidizarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto.

Sursa: STB SA



Trenurile spre/dinspre Aeroport vor avea oprire şi în Parc Mogoșoaia. Din 15 iulie.


Pentru a răspunde nevoilor de trafic pe ruta București Nord – Mogoșoaia – Aeroport Henri Coandă și pentru a oferi totodată accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători, începând din data de 15 iulie 2021, toate trenurile CFR Călători care circulă în intervalul orar 06:00-23:00 spre/ dinspre Aeroportul Henri Coandă vor avea oprire și în punctul de oprire Parc Mogoșoaia.

Trenurile circulă în regim de mers cadenţat, la intervale orare egale, oferind astfel pasagerilor mai multă mobilitate şi un program previzibil al orelor de plecare/ sosire.

Călătoria cu trenul în zona metropolitană a Capitalei spre/dinspre Parc Mogoșoaia reprezintă o alternativă verde de transport mai accesibilă din punct de vedere al costurilor și mai rapidă pentru pasageri, fie în scopuri de business sau navetă, fie recreaționale.

Durata unei călătorii cu trenurile de Aeroport pe distanţa București Nord – Parc Mogoșoaia este 11 minute, iar prețul biletului este de 4 lei.

Mersul trenurilor CFRCălători spre/dinspre Parc Mogoșoaia și biletele de tren pentru noua oprire vor fi disponibile începând cu data de 15 iulie 2021 și vor putea fi accesate pe www.cfrcalatori.ro de la aceeași dată.

Vă așteptăm la bordul trenurilor CFR Călători!



Biletele de tren se pot cumpăra:
  • ONLINE, de pe site-ul www.cfrcalatori.ro;
  • din aplicaţia mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online”
  • de la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj CFR Călători cu emitere electronică a legitimațiilor de călătorie;
  • de la automatele de vânzare bilete aparţinând CFR Călători.
Informații actualizate despre circulația trenurilor sunt disponibile la:
Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei .

duminică, 4 iulie 2021

Directiva UE privind plasticul (betisoarele de urechi, farfuriile din plastic si paiele) a intrat in vigoare sambata, 3 iulie 2021.


Directiva UE 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptata in urma cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusa in legislatia nationala.

Probabil, acest fapt va genera un risc de penalitati si de infringement din partea Comisiei Europene (CE).

Datele CE arata ca produsele de unica folosinta din plastic au un impact negativ major asupra mediului inconjurator si a sanatatii oamenilor, 70% dintre deseurile descoperite in apele si pe plajele europene fiind produse din plastic.

Aceasta directiva prevede zece categorii de produse:
  1. betigase de urechi,
  2. farfurii si tacamuri de unica folosinta,
  3. baloane si bete pentru acestea,
  4. ambalaje de mancare,
  5. pahare din plastic pentru bauturi,
  6. alte ambalaje folosite pentru bauturi,
  7. filtre de tigari,
  8. pungi de plastic,
  9. ambalaje din plastic,
  10. servetele umede si alte produse de igiena din plastic.
Documentul forului european prevede si faptul ca, in conformitate cu politica UE privind deseurile, statele membre trebuie sa ia masuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unica folosinta pentru care nu exista nicio alternativa (cani de baut, inclusiv huse si capace, si recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar si sa monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum si masurile luate si raporteaza progresele inregistrate catre Comisia Europeana.

In plus, Directiva impune o reducere cantitativa ambitioasa si sustinuta a consumului acestor produse pana in anul 2026, comparativ cu valoarea de referinta din 2022. Astfel, pe lista cerintelor de colectare separata si de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileste o tinta de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic pana in 2029 (cu o tinta provizorie de 77%, pana in 2025). Aceste sticle ar trebui sa contina cel putin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor pana in 2025 (pentru sticlele PET), respectiv 30% pana in 2030 (pentru toate sticlele).

"Anumite produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata trebuie sa poarte un marcaj vizibil, clar lizibil si indelebil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul in sine: articole sanitare; servetele umede; produse din tutun cu filtre; pahare de baut. Aceste etichete ar trebui sa informeze consumatorii despre: optiuni adecvate de gestionare a deseurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deseurilor trebuie evitata pentru produs si prezenta materialelor plastice in produs, precum si despre impactul negativ asupra mediului al eliminarii acestora", se mentioneaza in Directiva europeana.

Actul normativ trebuia transpus in legislatia tarilor UE pana la 3 iulie 2021, iar restrictiile de piata si marcarea regulilor de produs se aplica incepand cu aceasta data, in timp ce cerintele de proiectare a produselor pentru sticle se aplica de la 3 iulie 2024. Masurile de responsabilitate extinsa ale producatorului intra in vigoare din 31 decembrie 2024.

La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Europeana a publicat orientari referitoare la normele Uniunii Europene privind produsele din plastic de unica folosinta si a adoptat o decizie de punere in aplicare privind monitorizarea si raportarea echipamentelor de pescuit introduse pe piata si a deseurilor de echipamente de pescuit colectate.
blacktech.ro

Postări populare

empria.ro