joi, 7 mai 2020

Depunerea dosarelor în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus se va face integral online ..

fiind acceptate în format electronic toate documentele necesare.

Totodată, obligativitatea prezentării certificatului de distrugere și radiere a autovehiculelor vechi a fost înlocuită cu o comunicare online către dealer în care să fie specificate data și numele operatorului unde mașina a fost casată.

De asemenea, certificatele de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale au fost înlocuite cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că viitorul posesor al mașinii noi nu are datorii la stat, la momentul achiziției.

”Mulți cetățeni ne-au scris despre greutățile pe care le întâmpină cu înscrierea în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Le-am promis că vom adapta programele la starea de urgență pe care o traversăm. Astăzi pot să vă anunț că am simplificat totul, în așa fel încât românii să își poată cumpăra o mașină nouă de acasă, din fața calculatorului. Dosarele pot fi realizate integral cu documente emise electronic și depuse mai departe, tot prin mediul online. Vrem să mișcăm lucrurile chiar și în această perioadă și să ne adaptăm la ea. Avem unul dintre cele mai mari bugete AFM și vrem să-l folosim în linii de finanțare care să sprijine populația și economia țării”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

În privința termenelor de depunere a dosarelor, acestea au fost modificate după cum urmează:

Pentru Rabla Clasic valabilitatea notei de înscriere, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost extinsă cu 60 de zile (de la 120 la 180 de zile). În privința casării autovehiculului termenele au fost prelungite cu 60 de zile de la data emiterii notei de înscriere pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice termenul este de 180 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și a notei de înscriere.

Cât privește Rabla Plus, valabilitatea notei de înscriere atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost extinsă cu 40 de zile (de la 180 la 220 de zile), de la data emiterii.

Mai mult, pentru toate programele și proiectele aflate în derulare, cu excepția Rabla și Rabla Plus, cărora le sunt aplicabile modificările expuse anterior, toate termenele se suspendă pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea acesteia. Aceste măsuri au menirea să înlesnească obținerea și acordarea finanțării prin debirocratizarea proceselor specifice, în sensul acceptării documentelor emise în format electronic și transmiterii acestora prin mediul online, prorogării sau, după caz, suspendării termenelor în cadrul programelor și contractelor aflate în derulare, fără însă
a suspenda sesiunile în curs, programele și proiectele putându-se derula în continuare.

Sursa: Admnistratia Fondului pentru Mediu

luni, 4 mai 2020

Vinuri din podgoriile romanesti.

De la fiecare crama vizitata am luat cel mai bun vin, un vin despre care am crezut ca este reprezentativ pentru crama, pentru zona si care se potriveste de minune cu povestea locului. Povestea vinului se leaga de primele legende despre eroi, zei si razboaie de cucerire-teritorii sau farmece feminine.

Dovezile arheologice confirma o istorie a vinului de circa 7000 de ani, ceea ce inseamna ca pe actualul teritoriu al Armeniei, Egiptului, Greciei, Ciprului se practica nu doar cultura vitei de vie, dar si o autentica tehnologie a vinului.

Pana la arta, arta vinului si legatura cu celelalte arte nu a mai fost decat un pas, e drept ca de alte cateva mii de ani inaintea erei noastre. Cele doua mari civilizatii care au marcat istoria omenirii au dat si cele mai frumoase si rezistente in timp legende despre zei iubitori de frumos si de .. vin.


Romanii l-au divinizat pe Dionisos, fiul nascut din coapsa marelui Zeus, caruia istoricii - Tucidide, scriitorii - Plutarh, sculptorii i-au imortalizat emblematica figura de ocrotitor al vegetatiei, deci si al viei, al vinului si al petrecerilor care celebrau renasterea, iubirea si extazul. Dionisos ne saluta si ne ocroteste, dupa mii de ani, de pe frizele Parthenonului.

Nu este de mirare ca legendele au inregistrat plecare lui Dionisos din Tracia, iar noi, ca demni urmasi, am pastrat bune si frumoase obiceiuri.

E sarbatoare, Dionisos e cu noi, iar sub ocrotirea sa Orfeu da glas lirei sale fermecate. Fiul regelui trac Oeagrus si al muzei Calliope, dupa Pindar, Orfeu a fost fiul maretului Apollo, zeul zilei, al luminii si al artelor, protectorul poeziei si al muzicii, mama sa fiind dulcea Calliope, muza muzicii, a dansului si a elocventei.

Tatal sau, zeul Helios-Apollo i-a daruit lira, instrument creat de ingeniosul Hermes. Orfeu, vestit in vechea Elada pentru puterea de a fermeca pe oricine cu maiestria sa, era un cantaret desavarsit, arhetipul artistului.

La nastere, Calliope i-a pus pe limba trei stropi de roua si l-a inzestrat cu darul de a alcatui stihuri minunate, iar tatal sau i-a daruit o lira fermecata faurita de insusi Hefaistos, lira la sunetele careia chiar si zeii Olimpului gaseau o aleasa desfatare, muzica pe care dantuiau si suavele nimfe.

Poate asa se explica de ce vinul dezleaga limbile, intensifica emotiile, deci si trairile artistice, iubitorii artelor regasindu-se la intalniri la care un pahar cu vin este semn al prieteniei.

Cealalta fata a bautorului de vin este exemplificata de legenda promovata de poetul Alceu, cu aproape 2500 de ani inaintea erei noastre, ramas in istorie ca parintele butadei ”In vino veritas…”. Obiceiul ca celor acuzati de anumite fapte reprobabile sa li se dea vin pentru a le dezlega limbile si a-i face mai comunicativi, mai sinceri, chiar cu riscul autodenuntului a parcurs istoria ca sintagma: In vin este adevarul!

De noi depinde ce fel de, cu cine, cat si cu ce efecte bem vinul!

Este facuta special o poveste pentru fiecare tip de vin?
Unele sunt vinuri vesele, tinere, aromate, parfumate, usoare, zglobii, altele sunt vinuri vechi, pretioase, sensibile precum sunt povestile asociate lor. Cum s-ar potrivi ele cand citim Dostoievski sau Kafka?

Sunt vinuri rosii sau roze meditative, cu usoare tente de tandrete si bucurie ascunsa a vietii. Ele par sa fie destinate lecturii povestilor de iubire, celor in care binele triumfa, povesti in care mana destinului tine drumul drept.

Vinurile grele, cu arome ce duc gandul la exotism, necunoscut si dramatism, cu taninul care echilibreaza savoarea, par a fi destinate lecturii povestilor tenebroase, cu tragedii si schimbari de situatie imprevizibile, socante dar care pot avea final fericit, atunci cand ultima gura de vin este inchinata implinirii, asezarii, linistii de dupa furtuna.

Pana la urma, vinul celebreaza viata, iar arta de a trai este in fiecare poveste - scrisa sau nescrisa.
blacktech.ro

Postări populare

empria.ro