marți, 7 noiembrie 2023

TVR FOLCLOR, la un pas de lansare.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa din 7 noiembrie 2023, deciziile de autorizare pentru emisia pe satelit, respectiv în sistem digital terestru, a noului post al Televiziunii Române, dedicat tradiţiilor şi patrimoniului naţional.

În doar câteva săptămâni, telespectatorii vor putea urmări TVR FOLCLOR!


Prin misiunea sa, noul post al Televiziunii Publice va contribui la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi artistic al României, a talentelor din toate zonele, la educaţia culturală şi la îmbunătăţirea respectului pentru folclorul, tradiţiile şi obiceiurile românilor şi ale minorităţilor naţionale.

Unul dintre principiile fundamentale ale TVR FOLCLOR va fi grija pentru diversitatea culturală, religioasă și etnică prin furnizarea de programe cu conținut de interes pentru toate categoriile de public.

Alături de „Tezaur folcloric”, una dintre cele mai logevive emisiuni TV din România, în grila TVR FOLCLOR se regăsesc emisiuni de talent show şi de divertisment, concerte şi muzică populară - „Din muzica popoarelor”, „Cântec şi Poveste”, „Tradiţii”, programe de spiritualitate, magazine agrare şi utilitare etc.

La începutul anului, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat înfiinţarea TVR FOLCLOR, precum şi a TVR SPORT, iar cele două posturi au primit licențe din partea CNA ulterior, în ședința din data de 20 aprilie.

SRTv deţine, în prezent, 12 posturi de televiziune naţionale, internaţionale şi teritoriale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO, TVR CULTURAL,TVR Internaţional, TVR MOLDOVA, TVR CRAIOVA, TVR IAŞI, TVR TIMIŞOARA, TVR CLUJ şi TVR TG.MUREŞ, care sunt accesibile atât prin canale TV tradiţionale, cât şi online prin platforma TVR+.

Prin lansarea TVR FOLCLOR şi, ulterior, a TVR SPORT, televiziunea publică va avea cel mai mare portofoliu de programe din România.

joi, 2 noiembrie 2023

Cabinetul de medicină de familie, unitate sanitară de utilitate publică, la cerere.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede posibilitatea declarării, la cerere, a cabinetelor de medicină de familie şi a punctelor secundare de lucru ca unităţi sanitare de utilitate publică.

Actul normativ modifică şi completează în acest sens Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, "asistenţa medicală primară este asigurată prin cabinetul de medicină de familie, care poate fi unitate sanitară de utilitate publică".

Statutul de unitate sanitară de utilitate publică se va acorda cabinetelor de medicină de familie la cerere.

miercuri, 13 septembrie 2023

Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet, lansat în România.


Conform Ordonanţei de Guvern 39/2023, Comisia Naţională de Diabet a Ministerului Sănătăţii anunţă că va fi realizat Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet.


Registrul va funcţiona ca o platformă electronică în proprietatea Ministerului Sănătăţii, fiind administrat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Datele medicale ale pacienţilor cu prediabet şi diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date unică la nivel naţional, ce poate fi în interconexiune cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate.

Planul naţional de prevenţie va cuprinde beneficiarii şi participanţii la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora. Totodată, va include competenţele şi responsabilităţile participanţilor la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi responsabilităţile autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în implementarea măsurilor de prevenire şi depistare precoce a diabetului.

Intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces din cadrul Planului naţional de prevenţie vor fi finanţate, după caz, de la bugetul de stat, de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la bugetele locale, din donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse legal constituite.

În Planul naţional de prevenţie vor fi parte activă medici diabetologi, dar şi medici din toate specialităţile care au rol în prevenţia, depistarea şi tratarea diabetului zaharat şi prediabetului, precum şi personalul acreditat care oferă servicii conexe actului medical, educaţie terapeutică, tratament farmacologic sau dispozitive medicale.

Imediat vor fi demarate elaborarea normelor aferente acestei legi.

duminică, 2 iulie 2023

Solutii pentru a nu lua amenda in parcarile din Bucuresti.


Ori de cate ori ajungeam in Bucuresti, nu mai erau locuri de parcare libere, desi in aplicatia Am Parcat specifica un numar considerabil de locuri disponibile.

Ei bine, s-a terminat calvarul in acest sens, intrucat noile masini de la Parking Bucuresti dotate cu camere video vor scana automat placutele de inmatriculare si vor emite sanctiuni de 200 lei celor care nu au platit parcarea.

Intrucat verificarea se face automat, soferilor li se recomanda sa plateasca inainte parcare.
De exemplu, daca platesc dupa 5 minute si intre timp radarul trece pe acolo, soferii vor primi automat amenda.

Conform HCGMB 705/22.12.2023, "Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achita anticipat".

Amenda va fi trimisa prin posta. Aceasta vine cu o fotografie ce include locul, data si ora. Se pot primi si mai multe amenzi in aceeasi zi daca vei fi surprins pe o durata indelungata.

Se pot verifica pana la 3.000 de autoturisme pe ora. Exista 20 de masini cu radare mobile achizitionate de PMB.

Taxa de parcare și abonamentele pot fi platite astfel:
  • Numerar catre personalul Parking Bucuresti existent in parcajele respective;
  • Cu cardul bancar prin intermediul aplicatiilor pentru mobil (Parking București, AmParcat.ro, qport.app)
  • Prin SMS la numărul 7458. Formatul mesajului text este format din numarul de ore dorit (de la 1 pana la 4 ore) si numarul de înmatriculare, fara spatii si alte caractere.
De pilda, pentru 1h, auto cu nr de inmatriculare B146PKG, mesajul text este: 1B146PKG. Pentru 2, 3 sau 4 ore se inlocuieste prima cifra cu cifra potrivita. Pentru abonamentul de o zi este: ziB146PKG
  • Abonamente persoane fizice/persoane juridice. Prin intermediul aplicatiei Parking București si prin intermediul abonamente.cmpb.ro pot fi achizitionate abonamente pentru: o zi sau o lună.
Pentru a beneficia de gratuitate in utilizarea locurilor de parcare publica din Bucuresti, posesorii autoturismelor electrice si hibride au obligatia de a inregistra autoturismul in Registrul informatic al autoturismelor electrice si hibride, gestionat de Compania Municipala Parking Bucuresti SA.

Eu adaug numerar la Statiile de plata SelfPay folosind numarul meu de mobil aferent aplicatiei Am Parcat pentru a-mi incarca credite in contul meu, creditul fiind adaugat instant.

luni, 12 iunie 2023

NEMA vouchere de alimente pentru 3 categorii de români.


Minunea a durat un an. Guvernul a oferit vouchere de alimente și acum le ia înapoi pentru trei categorii de români, chiar dacă aceştia sunt eligibili pentru a le primi.

Astfel, "sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private".

Voucherele de alimente vor fi distribuite în şase tranșe, o dată la doi luni.

Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru a cumpăra alimente, precum și pentru a putea achita mesele calde, la restaurant sau în alte locuri în care pot beneficia de acest serviciu.

Potrivit Ministerului Investițiilor, banii pe voucherele de alimente vor intra de la 15 iunie.

Categoriile de români care primesc vouchere sunt:
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
  • persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Actualizare la MIPE anunță începerea emiterii și distribuirii a peste 2,5 milioane de vouchere sociale la 1 iunie.

duminică, 7 mai 2023

Cine sunt românii care primesc 23.000 lei de la stat?


Cei care pot accesa până la 23.000 de lei (aproximativ 5.000 euro) sunt persoanele cu dizabilități.

Aceștia pot beneficia de acordarea de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decat cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Tehnologia asistivă include orice obiect, articol de echipament, serviciu sau sistem de produse, inclusiv software, care se utilizează pentru a mări, a menține, a înlocui sau a îmbunătăți capacitățile funcționale ale persoanelor cu dizabilități ori pentru reducerea și compensarea unor deficiențe, limitări de activitate sau restricții de participare.

Aceste vouchere sunt oferite în cadrul proiectului Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Dosarele trebuie depuse până la 31 mai 2023.

Solicitările privind emiterea voucherelor, împreună cu dosarul în original, trebuie depuse până la data de 31 mai 2023.

Ulterior, voucherele vor trebui emise până cel târziu în data de 30 iunie.

Persoanele cu dizabilităţi pot folosi tichetele până la data de 31 august 2023.

Cine se încadrează pentru obținerea voucherului ANPD pentru tehnologie asistivă?
Sunt persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:
  • ai cetățenie română, locuiești în România și ai o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap și te încadrezi într-una din următoarele situații:
  • Ești șomer sau persoană inactivă aflată în căutarea unui loc de muncă;
  • Ești persoană cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare;
  • Ești tânăr peste 18 ani care nu ai împlinit vârsta de 30 de ani și urmezi o activitate de formare profesională sau ești în sistemul de educație (tineri nonNEETs).
INFOLINE Tehnologie Asistivă : 0751.015.063, de luni până vineri între orele 12.00-14.00.

Sursa: Comunicat ANPDPD - Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități

sâmbătă, 22 aprilie 2023

Amenzile rutiere scrise by Aplicație Europol.

Sindicatul Europol a lansat o aplicație de digitalizare a modului de aplicare a contravențiilor.

"Adică la revedere hârțogăraie pentru polițiști. Adică în curând vom reuși să le ușurăm colegilor noștri considerabil munca.

În timp ce Ministerul de Interne are sute de specialiști și milioane de euro la dispoziție, noi am reușit într-o lună să construim de la zero o aplicație ușor de folosit, eficientă și care substituie 90% din ceea ce trebuia să completeze polițistul cu pixul."

Polițiștii de la Rutieră vor putea completa mai ușor amenzile, folosind o aplicație ce permite inclusiv scanarea documentelor (ale unei persoane și ale unei mașini).

De asemenea, polițiștii pot verifica dacă șoferul este urmărit sau are vreo interdicție, dar și actele autoturismului (ITP și asigurare valabilă), dacă sunt în regulă sau nu.

Tot din aplicație se vor putea plăti amenzile pe loc.

Procesul verbal va fi generat automat.

Mai mult, o astfel de aplicație va permite eliminarea situațiilor în care șoferii au scăpat de amendă pentru că polițiștii au notat greșit CNP-ul șoferului sau datele mașinii.



Sursa: Sindicatul Europol

marți, 11 aprilie 2023

Bolt lansează cursele Pet!


De Ziua Animalelor de Companie, Bolt lansează categoria Pet.

Pasagerii care vor să-și ia animăluțele dragi la o plimbare în oraș o pot face de azi solicitând o cursă în această categorie.

Categoria Pet e disponibilă în următoarele orașe:
  1. București,
  2. Cluj-Napoca,
  3. Iași,
  4. Constanța,
  5. Brașov,
  6. Craiova,
  7. Oradea,
  8. Pitești,
  9. Timișoara,
  10. Ploiești,
  11. Sibiu.
Recomandările Bolt
  • Asigură-te că ai toate obiectele necesare pentru a menține mașina curată și a asigura confortul animalului tău: cușcă, geantă de transport, pătură, botniță, șervețele umede etc.
  • Animalul de companie să fie însoțit de o persoană în care are încredere pentru a reduce riscul de stres la minimum.
  • Pentru transportul câinilor de talie mare sunt obligatorii botnița și o lesă scurtă. Recomandăm și o pătură de protecție pentru a păstra curățenia în mașină.
  • Transportul animalelor mici și al păsărilor se face în cuști pentru transport dedicate, întotdeauna cu o bază solidă.
  • Transportul câinilor și al pisicilor de talie mică poate fi efectuat în brațe de către client sau, după disponibilitate, în coșul pentru animale de companie din masina șoferului partener, dar întotdeauna cu acordul șoferului.
  • Recomandăm să notifici șoferul care a acceptat cursa despre mărimea animalului, precum și despre posibile cerințe specifice pentru călătorie.
  • În cazul în care, pe parcursul călătoriei, mașina se murdărește, te rugăm să discuți cu șoferul cu privire la modalitățile posibile de rezolvare a situației.

vineri, 6 ianuarie 2023

Înscrie-ți firma în RetuROSGR, dacă ești producător, importator, comerciant de băuturi sau operator HoReCa

La cumpărarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Administratorul implementării Sistemului de Garanție-Returnare (unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România) este RetuRO Sistem Garanție Returnare SA.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creșterea cantității și a calității materialelor colectate pentru reciclare.

Așadar, toate societățile comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau comercianți de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, precum și companiile din industria ospitalității ce comercializează aceste produse, conform Hotărârii de Guvern 1074/2021, au obligația să se înregistreze online, în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare, pe site-ul www.returosgr.ro.

Acete firme nu vor mai putea să-și vândă produsele consumatorilor din România dacă nu s-au înregistrat în prealabil în baza de date a SGR.

Înregistrarea se face accesând https://portal.returosgr.ro

Este considerat producător sau importator în scopul SGR orice persoană juridică ce produce și introduce pe piața din România produse SGR, ori importă sau achiziționează intracomunitar aceste produse și le introduce pe piața românească.

Ghidul de înregistrare poate fi consultat aici: www.returosgr.ro/info-producatori

Este considerat comerciant în scopul SGR orice persoană juridică ce desfășoară activităţi de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unităţi care organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi.

Ghidul de înregistrare poate fi consultat aici: www.returosgr.ro/info-comercianti

Procedura de înregistrare este facilă.
Se va crea un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei și datele de contact ale persoanei desemnate în relația cu administratorul SGR.

După activarea contului, persoana desemnată în relația cu administratorul SGR va completa toate informațiile solicitate conform cu prevederile legale.

După introducerea acestor date, va fi generat Formularul Standard de Înregistrare în SGR.

Formularul trebuie semnat de către reprezentantul legal, folosind o semnătură electronică simplă sau calificată, prin intermediul portalului RetuRO.

Ulterior, pe site-ul returosgr.ro va fi semnat contractul cu administratorul SGR.

Amenzi celor care nu se înscriu până la 28 februarie 2023.
Neînregistrarea în baza de date atrage după sine o amendă între 20.000 și 40.000 lei.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. oferă asistență prin call center la 021 207 00 09, de luni până vineri între orele 09:00 - 18:00, cu excepția sărbătorilor legale.

PS. Consumatorii vor putea returna ambalajele din PET, sticlă și doză, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l,  începând din 30 noiembrie 2023. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.
blacktech.ro

Postări populare

empria.ro